Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mediterrane aflevering van dit weekend: wat te verwachten?

Vrijdag was erg mooi en bijna zomer met temperaturen boven het seizoensgemiddelde in de middag na een beetje koeler in de ochtend. Dit milde weer wordt verklaard door de komst van een koude druppel uit Portugal die de hete lucht op de voorgrond doet stijgen. Zij is het die ons dit weekend door heel Frankrijk meer onrustig weer zal brengen. Inderdaad, een nieuwe aflevering van de Middellandse Zee doemt op aan de horizon. We zullen proberen om alle parameters zoveel mogelijk te analyseren om u een voorspelling te geven van de verwachte verschijnselen tussen zaterdag en zondag, de mogelijke intensiteit en locatie van onweersbuien, en tenslotte de gevolgen die hieruit kunnen voortvloeien.

Zaterdag wordt een wisseldag. Mooie open plekken zijn nog steeds mogelijk, maar bewolkte paden vermenigvuldigen zich zeer snel. De eerste druppels worden in de avond verwacht, maar vooral de volgende nacht komen er onweersbuien. Vaak is het moeilijk, zo niet onmogelijk om tot op de dichtstbijzijnde kilometer te zeggen waar onweer voorkomt en in welke intensiteit. Sommige parameters stellen ons echter in staat om de prognose te verbeteren.

Kaarten: Sociaal weer

Hierboven zie je op de kaart links de verwachte neerslag voor zondagochtend om 8 uur. Op de Ardèche merken we heel veel regen terwijl het in Hérault en Gard milder is. De kaart rechts geeft de wind weer voor dezelfde zondagse deadline. We merken de gemiddelde depressies ten westen van Hérault (wervelwinden op de kaart) die een vrij sterke zuidoostelijke wind afvoeren aan de kust van Bouches-du-Rhône (geel). Deze zeewind wordt zwakker wanneer hij de Gard bereikt. In deze formatie is de kans groter dat zich onweersbuien ontwikkelen naarmate de wind afneemt, en dus in de vlaktes van de Gard. Simpel gezegd, als het model meer regen in de Ardesh voorspelt, schatten we dat de situatie ook erg gevoelig is in de Gard-vlaktes.

READ  Is multiple sclerose een gevaarlijke ziekte?

Uiteindelijk kunnen de regens grote gebieden tussen Hérault, Gard, Luzer en Ardish treffen. De Cevennen zullen een volgende bewatering kunnen kennen die het raadzaam zou zijn om toezicht te houden. Onweersbuien kunnen echter vooral het sterkst zijn in Oost-Herault, Gard en Zuid-Ardish, met aanzienlijke stabilisatierisico’s. De accumulaties zullen naar verwachting heterogeen zijn, maar kunnen in minder dan twaalf uur 50 tot 80 mm bereiken, plaatselijk 100 tot 200 mm bij zwak bewegende onweersbuien. Ophopingen van meer dan 200 mm kunnen niet worden uitgesloten.

Kaart: Météociel

Hoewel er veel hulp aan de Cevennen nodig is om overstromingen te veroorzaken, kan 100 tot 200 mm in een te korte tijd op de vlaktes veel problemen veroorzaken, vooral als ze zich in vlaktes en/of stedelijke gebieden bevinden. De situatie moet vooral worden gecontroleerd tussen het einde van de nacht van zaterdag op zondag en in de vroege ochtend van zondag. Midden op de dag wordt het weer rustiger. Lokaal kan nog wel eens onweersbuien vallen, maar zonder echte gevolgen. De kans op overstromingen is zeer groot door de kans op slecht bewegende onweersbuien. De afvoer is gemarkeerd, maar we zijn ook bang voor overstromingen in de Gard en de zuidelijke rivieren van de Ardesh.