Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Massale brand en ernstige droogte in het Amerikaanse Westen

Massale brand en ernstige droogte in het Amerikaanse Westen

Een natuurbrand, waarvan slechts 20% een maand na het uitbreken was uitgebroken, bleef op vrijdag 6 mei de Amerikaanse staat New Mexico teisteren, net als de hele westelijke VS in chronische uitdroging Dat werd deze week erger.

gedooptvuur kluizenaar rushDoor de hulpdiensten heeft deze brand al zo’n 670 vierkante kilometer bos en bos bedekt en zo’n 170 huizen verwoest. Deze ramp zal de komende dagen waarschijnlijk enkele duizenden andere gebouwen bedreigen: een preventieve brand die op 6 april werd georganiseerd, maar volgens de autoriteiten uit de hand liep door harde wind en ernstige droogte in het gebied.

Terwijl het vuurseizoen in het Amerikaanse Westen net begint, heeft New Mexico al rook zien stijgen in ongeveer 1.200 vierkante kilometer vegetatie, meer dan het gemiddelde voor een heel jaar. In totaal zeven branden, waaronder één waarbij vorige maand twee mensen omkwamen, zwerven door deze staat die is getroffen door een historische droogte die elk moerasbrand zou vergemakkelijken. Als reactie op de ernst van de situatie heeft de Amerikaanse president Joe Biden de staat van natuurramp uitgeroepen in New Mexico, dat daarom zal kunnen profiteren van veel federale hulp, zowel logistiek als financieel.

“Lage” watertanks

Branden komen veel voor in het westen van de Verenigde Staten, maar worden steeds ernstiger als gevolg van de opwarming van de aarde veroorzaakt door menselijke activiteiten, waaronder fossiele brandstoffen, en verergeren de toch al chronische droogte. Het bedreigt met name de watervoorziening van een deel van de bevolking en zorgt ervoor dat het peil van meren en rivieren dramatisch daalt.

READ  "Laten we zeggen dat de verkiezingen corrupt waren en ik zorg voor de rest", zei Donald Trump tegen de procureur-generaal.

Alle reservoirs vertonen een niveau dat veel lager is dan normaal in de westelijke staten, met uitzondering van het niveau in Washington, en dit bevestigt het wekelijkse bulletin dat gewijd is aan droogtes in de Verenigde Staten. “In Californië zijn er twee significante reservoirs in de staat op een zeer laag niveau aan het begin van het droge seizoen», respectievelijk 40% voor Lake Shasta en 55% voor Lake Oroville. De situatie was nog zorgwekkender in het Colorado Basin, dat tientallen miljoenen mensen van water voorziet.

Volgens het droogtebulletin lag Lake Powell deze week op slechts 24% en Lake Mead, het grootste stuwmeer in de Verenigde Staten, op 31%. Lake Mead, verbonden met de Hoover Dam, heeft zijn laagste niveau sinds 1937 bereikt, zozeer zelfs dat op het droge strand een metalen ton werd ontdekt met daarin het lichaam van een in de jaren tachtig gedode persoon. Volgens een studie die in 2020 door de United States Geological Survey (USGS) is gepubliceerd, is de stroom van de Colorado-rivier de afgelopen eeuw met gemiddeld 20% afgenomen, en ten minste de helft van die afname kan worden toegeschreven aan de opwarming van de aarde in de regio. Regio. In Californië liggen de gemiddelde zomertemperaturen 1,6°C boven het niveau aan het einde van de 19e eeuw.