Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Marokko en Israël openen wederzijdse ambassades

Marokko was het vierde Arabische land – na de VAE, Bahrein en Soedan – dat de betrekkingen met de Hebreeuwse staat in 2020 normaliseerde.

Israël en Marokko zijn overeengekomen om wederzijds ambassades te openen inpaar maandenDat maakte het hoofd van de Israëlische diplomatie donderdag bekend aan het einde van zijn eerste bezoek aan het Koninkrijk sinds de normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen.

«Vanmorgen hebben we samen met minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita besloten om over een paar maanden twee ambassades te openen in Jeruzalem en Marokko.Dat maakte Yasser Lapid bekend tijdens een persconferentie in Casablanca.

Het vierde Arabische land dat de betrekkingen hernieuwt

Marokko was het vierde Arabische land – na de VAE, Bahrein en Soedan – dat zijn betrekkingen met Israël in 2020 normaliseerde onder leiding van de Verenigde Staten, in ruil voor Amerikaanse erkenning ervan.”soevereiniteitIn het betwiste gebied van de Westelijke Sahara.

Lapid verwelkomde opnieuw de normaliseringsovereenkomsten met Arabische landen en merkte op dat andere landen deze weg zullen volgen, zonder ze te noemen, en hij kondigde de op handen zijnde opening van een Israëlische ambassade in Bahrein aan.

Over de Israëlisch-Palestijnse kwestie herhaalde hij zijn steun voor een tweestatenoplossing voor het conflict, maar “Hij ziet momenteel niet de mogelijkheid om verder te gaan op deze weg met het huidige Palestijnse leiderschap en de structuur van de uitvoerende macht van Israël».

READ  Op NAVO-top wil Biden aandringen op dreigementen van Rusland, China en Macron om te ontwapenen

Van zijn kant gaf Bourita aan dat hij woensdag sprak over het Israëlisch-Palestijnse conflict met zijn Israëlische ambtgenoot, waarbij hij de noodzaak benadrukte van “Hervatting van de onderhandelingen“voor”Een tweestatenoplossing».

Verbindingsbureau en zorgen over Algerije

Aan de andere kant bevestigde Yasser Lapid dat hij met zijn Marokkaanse ambtgenoot heeft gesproken “Bezorgdheid over de rol van Algerije in de regio, zijn toenadering tot Iran en zijn campagne tegen de toelating van Israël als waarnemend lid van de Afrikaanse Unie.».

Eerder vandaag opende de Israëlische minister een verbindingskantoor in Rabat voordat hij de weg insloeg naar Casablanca, waar hij een van de meest emblematische tempels in de stad Beit El bezocht.

De Marokkaans-joodse gemeenschap is de grootste in Noord-Afrika (ongeveer 3.000 mensen), en ongeveer 700.000 Israëli’s van Marokkaanse afkomst onderhouden vaak sterke banden met hun land van herkomst. Tijdens dit bezoek werd een brief van de Israëlische president, Isaac Herzog, overhandigd aan het hoofd van de Marokkaanse diplomatie, waarin hij koning Mohammed VI van Marokko uitnodigde om Israël te bezoeken. Ook de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu nodigde eind 2020 de koning uit, een uitnodiging die onbeantwoord is gebleven.

zie ook – “Dit moment zal ons leven verbeteren”: Israël en Marokko ondertekenden verschillende samenwerkingsovereenkomsten in Rabat

‘Historische’ exodus

Woensdag, de eerste dag van de reishistorischYair Lapid-overeenkomsten werden ondertekend op politiek, cultureel en luchtvaartoverleg. De twee landen onderhielden officiële betrekkingen tussen 1993 en 2000, toen de tweede intifada uitbrak in de Palestijnse gebieden tegen de Israëlische bezetting.

READ  Brand in een ziekenhuis in Bagdad dat is aangewezen voor Covid-19: minstens 82 doden, 110 gewonden

De Palestijnen verwierpen de normaliseringsovereenkomsten tussen Israël en de Arabische landen en beschreven ze als:bedrogDe Verenigde Staten feliciteerden “Marokko en Israël met de heropening van het Israëlische verbindingsbureau in Rabat”, schreef de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken op donderdag (12 augustus).