Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Polen nieuwe bedreigingen voor de persvrijheid

Opnieuw een klap voor de persvrijheid in Polen, waar de toekomst van de belangrijkste particuliere televisiezender (TVN) nu meer dan onzeker is. Door op woensdagavond 11 augustus, aan het einde van een stormachtige parlementaire dag, een wet op de audiovisuele sector aan te nemen die bepaalt dat de Poolse media voor niet meer dan 49% in handen mogen zijn van entiteiten buiten de Europese Economische Ruimte, stelt de TVN dieet, eigendom van de Discovery Group America, geconfronteerd met een onmogelijk alternatief: stoppen met uitzenden of van eigenaar veranderen.

De goedkeuring van deze wet volgt op een reeks valkuilen die voor de keten zijn geplaatst. De release-licentie verloopt in september. Een verzoek tot verlenging van dit mandaat, dat bijna anderhalf jaar geleden werd ingediend bij de Nationale Radio- en Televisieraad, bleef onbeantwoord.

verzwakkende strategie

Regelmatig verschijnen in de toonaangevende onderzoeksgroep voor hoorzittingen, TVN, die geen kritiek op de regering spaart, is een doorn in het oog van Jaroslav Kaczynski, hoofd van de regerende partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS), die geen waarde hecht aan vrijheid. De toon van de particuliere media, terwijl de publieke zenders propagandamiddelen zijn geworden van de zeer conservatieve regering.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Polen: het uiteenvallen van de regerende coalitie brengt de regering in rep en roer

De audiovisuele wet maakt deel uit van een voortzetting van de strategie om de Vierde Stand te verzwakken, bestaande uit dwangaanvallen en intimidatie. In februari, de provocatie van de regering Een ongekende staking door onafhankelijke media Na de aankondiging van een toekomstige belasting op advertentie-inkomsten treft hen onevenredig. Een paar maanden geleden, in december 2020, Hij verwelkomde de overname door PKN Orlen van de grote binnenlandse en regionale persgroep, gedeeltelijk eigendom van de staat en beheerd door een lid van de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid.

READ  Protesten in Minneapolis over de moord op een jonge zwarte man bij een schietpartij bij de politie

Deze nieuwe aanval op de mediavrijheid leidde tot een golf van protesten vanuit het maatschappelijk middenveld. Daags voor de stemming, op dinsdagavond 10 augustus, waren er demonstraties in tientallen steden in het hele land. Eerder vandaag werd een petitie ondertekend door meer dan 700 journalisten en mediapersoonlijkheden ter ondersteuning van TVN ingediend bij het parlement.

De regering gebruikte alle middelen om de wet aan te nemen, ondanks het verlies van de meerderheid erin

De lasteraar steeg ook door de gelederen van de regering, wat een grote politieke crisis veroorzaakte. Nadat hij had aangekondigd dat hij tegen het wetsvoorstel wilde stemmen, werd Jaroslav Guen, vice-premier en voorzitter van de Borozomeni-partij (“Overeenkomst”), een lid van de regerende coalitie, aan de vooravond van de verkiezingen uit zijn functie ontheven bij besluit van Premier Mateusz Morawiecki.

Je hebt 50,56% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.