Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mark Rutte verloor een meerderheid bij de Provinciale Statenverkiezingen

Mark Rutte verloor een meerderheid bij de Provinciale Statenverkiezingen

De liberale premier Mark Rutte heeft woensdag 15 maart een verpletterende nederlaag geleden bij de provinciale verkiezingen in Nederland. Volgens de laatste schattingen verliest hij acht van de tweeëndertig zetels die hij in de Senaat had. De leden worden over enkele weken benoemd door de gekozen vertegenwoordigers van de twaalf provincies. Een recenter gevormde partij, de Citizen Farmers’ Movement (BBB), lijkt de verkiezingen met een verpletterende overwinning te hebben gewonnen: met vijftien zetels (19% van de stemmen) wordt ze de leidende partij van het land.

Lees verder: Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Nederland wordt het “stikstofproject” van de regering van Mark Rudd een electoraal experiment.

Al vanaf 2021 zonder meerderheid in het hogerhuis, gedwongen om stukje bij beetje compromissen te vinden, hebben de vier partijen van de coalitie grote moeite om hun plan in het voorjaar van 2025 en bij de daaropvolgende verkiezingen uit te voeren. Samen kwamen ze woensdag 30% van de stemmen tekort. De populariteit van de regeringsleider is in vrije val, de partij verliest 2 van haar 12 zetels.

Mark Rutte vermeed gedurende de hele campagne een botsing met boerin Caroline van der Plas, die in 2019 de christen-democraten verliet om de BBB op te richten nadat boeren zich grotendeels hadden gemobiliseerd tegen milieuprojecten van de overheid. Hij wil tegen 2030 de uitstoot van de krachtige landbouwsector met 50% verminderen, wat met name een vermindering van 30% van de veestapel en het einde van veel boerderijen betekent.

Lees verder: Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Nederland werd Mark Rutte uitgeschakeld door “Nokiagate”.
READ  Video - Herhaalde overstromingen: wat als inspiratie uit Nederland komt om overstromingen te voorkomen?

“Mensen willen gehoord worden”

Caroline van der Plas, het enige lid van haar partij in de tweede kamer na de parlementsverkiezingen van 2019, vestigde zich al snel als de belangrijkste oppositieleider. Als hij na zijn verkiezing op een tractor in Den Haag aankomt, is hij de stem geworden van een sector die vindt dat hij al veel energie heeft gestoken in de herstructurering en zegt te worden gehaat door de ‘elite van de Randstad’ van de grote stad. Amsterdam-Rotterdam-Den Haag-Utrecht, waar 40% van de Nederlanders woont.

Lees verder: Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Nederland wekt een extreemrechtse leider een wereld die wordt geregeerd door ‘slechte reptielen’.

“Mensen hebben aangegeven dat ze een ander beleid willen, ze willen zien en horen.”Commentaar op woensdagavond, Mmij Van der Plas verraste zichzelf met de omvang van zijn succes. Uit peilingen bleek dat de overwinning van zijn Citizen Peasant Movement groter was dan verwacht. De BBB doet het beter dan het eurofobe en extreemrechtse Forum de la democratie, dat de vorige provinciale verkiezingen in 2019 won. De partij van jurist Thierry Baudet verloor tien van haar twaalf zetels.

Je zou 43,27% van dit artikel moeten lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.