Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Marineofficier gearresteerd en beschuldigd van deelname aan de aanval op het Capitool

Marineofficier gearresteerd en beschuldigd van deelname aan de aanval op het Capitool

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei dat donderdag een officier van het Korps Mariniers werd gearresteerd en beschuldigd van deelname aan de aanval op Capitol Hill op 6 januari.

Commandant Christopher Warnaggeres, 40, is de eerste actieve soldaat die wordt berecht voor de aanval onder leiding van aanhangers van Donald Trump, toen het Congres de overwinning van zijn rivaal Joe Biden bij de presidentsverkiezingen onderschreef. Vier reservisten of leden van de Nationale Garde en ongeveer 40 gepensioneerde soldaten behoorden tot de ongeveer 440 mensen die sinds de staatsgreep zijn gearresteerd, volgens de database van het ministerie.

De deelname van deze militairen en voormalige soldaten aan de aanval, die een schokgolf veroorzaakte in de Verenigde Staten, leidde tot nadenken binnen het leger over extremisme in hun gelederen, een probleem dat lange tijd werd genegeerd ondanks rapporten van de FBI of het Department of Homeland Veiligheid.

Volgens gerechtelijke documenten dwong Christopher Warnagiris, een officier gestationeerd op een militaire basis in Virginia, politielijnen het gebouw binnen en sloot een deur met zijn lichaam zodat andere demonstranten hem konden inslikken. Op een gegeven moment worstelde hij met een officier om de deur open te houden, aldus een fragment uit de scène. Hij werd beschuldigd van “mishandeling, verzet en belemmering van politiewerk”.

Het Korps Mariniers, de meest conservatieve tak van het Amerikaanse leger, reageerde op zijn arrestatie door deze opnieuw te bevestigen “Er is geen plaats voor rassenhaat en extremisme in zijn gelederen.” En het was “In tegenstelling tot zijn waarde”.