Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mannen met overgewicht overlijden vaker aan prostaatkanker

Een grote studie die op donderdag 5 mei werd gepubliceerd, concludeerde dat het risico op overlijden door prostaatkanker hoger is bij mannen met overgewicht, zonder dat er een direct fysiologisch verband tussen deze twee verschijnselen wordt vastgesteld.

Deze studie, gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine, heeft een ongekende reikwijdte over dit onderwerp. De onderzoekers onderzochten de status van meer dan 200.000 mannen uit de basis die is opgezet door Biobank, een organisatie die al jaren gezondheidsgegevens verzamelt in het VK. Maar ze vertrouwden niet alleen op deze gegevens, maar hielden ook rekening met de belangrijkste onderzoeken die al bestaan ​​over het verband tussen gewichtstoename en prostaatkanker, die in totaal ongeveer 2,5 miljoen gevallen omvatten.

“Waar het vet ook zit, het maakt niet zoveel uit”

Uiteindelijk kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het risico op overlijden door prostaatkanker, een van de meest voorkomende ziekten bij mannen, in feite verband hield met overgewicht en alleen maar toenam naarmate dit laatste belangrijker werd. We vermoedden al zo’n verband, maar we wisten niet in het bijzonder in hoeverre deze dreiging geldt voor alle mannen boven hun normale gewicht. Sommige onderzoekers hebben bijvoorbeeld de hypothese geopperd dat buikvet het ontstaan ​​van gevaarlijke prostaatkanker bevordert: een grote buik zou meer een risicofactor zijn dan een beter verdeelde gewichtstoename.

Maar deze studie weerlegt deze theorie:Waar het vet ook is, het maakt niet veel uitHet werd aan AFP bevestigd door epidemioloog Aurora Perez-Cornago, hoofdauteur van de studie. Er is echter een belangrijke beperking van dit werk: het kan niet nauwkeurig verklaren waarom mannen met overgewicht vaker overlijden aan prostaatkanker. Draagt ​​overgewicht bij aan de productie door het lichaam van moleculen die dit type kanker bevorderen? Het is een hypothese die onderzoekers zullen onderzoeken, maar het is niet bewezen.

READ  COVID-19: Heeft Australië 50 miljoen doses van een vaccin teruggeroepen dat positief testte op hiv?

Gewichtstoename kan soms een teken zijn van een gebrek aan bezorgdheid over de gezondheid, en bezorgde mannen gaan niet naar hun arts als ze te maken krijgen met vroege symptomen van kanker. “Stel dat ze ’s nachts veel naar het toilet gaan, wat een klassiek symptoom is van prostaatkanker: ze hebben misschien geen zin om naar de dokter te gaan.Mogelijk gevolg: kankers die niet tijdig worden ontdekt en dus dodelijker worden.