Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mali probeert Frankrijk gerust te stellen na einde gezamenlijke militaire operaties

Parijs roept op tot garanties van Bamako over de terugkeer van burgers aan de macht na twee militaire staatsgrepen.

Artikel door

gepubliceerd

Bijwerken

leestijd : 1 minuut.

Chogoel Koukala Maiga, die kandidaat was om premier te worden van de overgangsfase van Mali onder militair presidentschap, bevestigde vrijdag 4 juni dat zijn land zijn internationale verplichtingen zal nakomen. Deze toespraak komt op de hielen van het Franse besluit om de militaire samenwerking stop te zetten op donderdag.

Mali, een land dat belangrijk is voor de stabiliteit van de Sahelregio, was het toneel van een tweede staatsgreep in negen maanden tijd door de hoofdsteden Gota en de Aqidoun. Frankrijk eist garanties dat er een civiele premier wordt aangesteld en dat er in februari 2022 verkiezingen worden gehouden met als doel de burgers weer aan de macht te brengen.

Chogoel Kokala Maiga, een veteraan in de politiek, houdt het touw vast dat kolonel Asimi Guetta zal aanstellen als premier van een regering die geacht wordt de terugkeer van burgers aan de macht binnen negen maanden voor te bereiden. Hij kan worden benoemd na de inauguratie van kolonel Asimi Jutta als chef, die voor maandag is gepland.

“We zullen onze internationale verplichtingen nakomen die niet in strijd zijn met de fundamentele belangen van het Malinese volk.”Dat toevoegen tijdens een rally in Bamako“Er zijn geen publiekelijk bekende internationale verplichtingen die fundamenteel in strijd zijn met de belangen van Mali.”.