Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In China, een grote deurmat voor een kudde olifanten in Yunnan

“Een, twee, een, twee, een, twee”De olifantenpatrouille beweegt erg groot, zijn romp is naar voren en zijn oren waaien in de wind … “ We weten niet echt of ze doorgaan met dit refrein van jungle Book Disney-studio’s of zelfs als ze een claim hebben, maar sinds woensdag 2 juni een kudde van 15 Aziatische olifanten (grootste olifant Niet te verwarren met Loxodonta africana, de savanneolifant en Loxodonta cyclotis, de Afrikaanse bosolifant) zwerft door de buitenwijken van Kunming, een stad met ongeveer 8 miljoen inwoners en de hoofdstad van de provincie Yunnan in het zuiden van China. Ze bevinden zich 500 kilometer van hun laatst bekende leefgebied, het Mengyangzi-natuurreservaat, in de autonome prefectuur Xishuangbanna, diep in de provincie Yunnan.

De kudde heeft tot nu toe niemand kwaad gedaan, maar de Chinese autoriteiten hebben het initiatief genomen. In Kunming en in de naburige stad Yuxi werden 675 politieagenten ingezet, vergezeld van ongeveer zestig hulpverleningsvoertuigen, ondersteund door tientallen verkenningsdrones. Zuid-Chinese ochtendkrant (SCMP) op 2 juni. Ze vroegen de inwoners van Kunming ook om geen voedsel in hun tuin achter te laten.

Reis begon in 2020

Omdat deze dikhuiden niet lichtvaardig moeten worden opgevat. volgens Nieuw China News Agency, vonden tussen 2011 en 2019 meer dan 4.600 ongevallen met Aziatische olifanten plaats in Xishuangbanna: meer dan 8000 hectare gewassen werden vernietigd, ze veroorzaakten schade van meer dan 100 miljoen yuan (ongeveer 12 miljoen euro), en vooral, er kwamen ongeveer vijftig mensen om het leven. En de afgelopen veertig dagen zijn de kleine troepen die de schoonheid van het Mingyangzi-reservaat vormden ervan beschuldigd “Het vernietigde 55,7 hectare gewassen en veroorzaakte verliezen die geschat werden op 6,8 miljoen yuan.”, zegt de Griekse autoriteiten, daarbij verwijzend naar: SCMP.

Aziatische olifanten drijven op een straat in Iishan, provincie Yunnan, China, op 27 mei 2021.

Becky Shu Chen, een consultant van de London Zoological Society die de interactie tussen mens en olifant heeft bestudeerd en samenwerkt met olifantenspecialist Xishuangbanna Reserve Ahimsa Campos-Arceiz, vertelt over hun ongelooflijke reis. Ze begonnen het natuurreservaat te verlaten en gingen in maart 2020 naar het noorden en kwamen aan in Mujiang County.. Hier werd in december de babyolifant geboren. Ze bleven daar vier maanden. Toen hervatte de kudde haar reis naar het noorden in april.”, uitleggen aan Wetenschapper. Opgemerkt moet worden dat de olifanten om 17 uur vertrokken, maar twee keerden terug.

READ  In Montenegro leidt een snelweg van een miljard euro nergens toe

In de afgelopen weken heeft hun epos Chinese sociale netwerken in vuur en vlam gezet, met humoristische opmerkingen in overvloed, notities Zuid-Chinese ochtendkrant : “Misschien willen ze de bijeenkomst van de VN-biodiversiteitsconferentie in Kunming bijwonen.”Commentaarboeken op sociaal netwerk Weibo. Beiqi Shuqin voegt eraan toe dat de bewoners deze troepen de bijnaam gaven. Ze noemen het ‘Little Broken Nose’. [小断鼻, en chinois, mot-clé repris sur Weibo pour les désigner], omdat een van de babyolifanten een deel van zijn slurf verloor. “

Mensen dringen het veld van de olifant binnen…

Er is momenteel geen solide wetenschappelijke verklaring om deze verplaatsing over enkele honderden kilometers te verklaren. “Het is niet ongewoon dat olifanten buiten hun reservaten dwalen en langzaam nieuwe gebieden bezetten, maar deze specifieke kudde is verrassend,” Becky Shu Chen gaat verder. Zo werd in januari 2018 een olifant, geïsoleerd op een deurmat, achtergelaten over een grenspunt om naar Luang Namtha, Laos te gaan, voordat hij terugkeerde naar China, bevestigt hij. SCMP.

Een drone voorbereiden om de kudde olifanten te monitoren, Ishaan County, 29 mei 2021.
Op 28 mei 2021 wordt een kudde Aziatische olifanten afgebeeld in Iishan County, China.

De onderzoeker maakt echter enkele hypothesen: Aziatische olifanten zijn een soort die voornamelijk in Zuid- en Zuidoost-Azië leeft en als bedreigd wordt beschouwd. Als zodanig verschijnen ze op IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten sinds 1986.

In China, waar ze strikte bescherming genieten, zijn er ongeveer 300 mensen, voornamelijk in het zuiden van Yunnan. Ze leven in enorme reservaten, waarin ze zich naar believen verplaatsen op zoek naar voedsel en volgens de seizoenen. Maar de toename van ontbossing sinds de jaren tachtig, om plaats te maken voor voornamelijk landbouwgrond en rubberplantages, heeft geleid tot de vermindering en versnippering van het land. Nu trekken ze door bevolkte landbouwgebieden.”De onderzoeker vult aan.

READ  De burgemeester van Chicago is controversieel omdat hij alleen minderheidsjournalisten reserveerde voor een interview

… wie betalen ze terug

Volgens haar hebben Aziatische olifanten zich aangepast aan deze verandering in hun omgeving. Naarmate hun populatie groeit en hun voedingsbehoeften toenemen, breiden ze hun assortiment uit: “Het uitbreiden van landbouwgrond en boerderijen op hun land staat voor hen gelijk aan het ontdekken van enorme snoepjes waarin ze weten dat ze enorme hoeveelheden gemakkelijk toegankelijk voedsel zullen vinden.”

Becky Shu Chen herinnert zich echter enkele voor de hand liggende feiten: “We adviseren degenen die ze niet kennen om ze de ruimte te geven en niet in de buurt van ze te komen, het zijn wilde dieren en kunnen gevaarlijk zijn, vooral wanneer ze worden vergezeld door jonge mensen. We adviseren de autoriteiten ook om meer middelen toe te wijzen en te zorgen voor de gemeenschappen die naast de deur wonen, zodat ze veilig naast elkaar kunnen bestaan.” Maar voor haar, de reis van “kleine gebroken neuzen” ‘Vereist nader onderzoek’.