Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Maak kennis met Gargantua, deze enorme gorilla die ruim 250 kg weegt en echt op King Kong lijkt

Maak kennis met Gargantua, deze enorme gorilla die ruim 250 kg weegt en echt op King Kong lijkt

Ongewone gorilla: Gargantua

Met een lengte van ongeveer 1,68 meter en een gewicht tussen 250 en 271 kilogram was Gargantua een laaglandgorilla, of een laagland- of tropisch regenwoudgorilla (gemiddeld wegen deze gorilla's slechts 200 kg). Oorspronkelijk afkomstig uit Belgisch Congo, leefde hij het grootste deel van zijn leven in gevangenschap in de Verenigde Staten.

De Gargantua, aanvankelijk ‘Paddy’ genoemd, werd gevangen op een fokkerij in Afrika. Nadat hij door zijn voormalige minnares, Gertrude Lentz, aan de Ringling Brothers was verkocht, werd zijn naam vanwege zijn enorme omvang veranderd in Gargantua.

De enorme gorilla die circusmenigten trok

Met zijn imposante uiterlijk en gezichtslitteken veroorzaakt door zuur, waardoor hij een dreigend uiterlijk kreeg, trok hij menigten. Het Ringling Brothers Circus beschreef hem al snel als de grootste gorilla in gevangenschap, tot grote bewondering en verbazing van het publiek.

Zijn komst naar het circus in de jaren dertig was een financieel keerpunt, trok miljoenen mensen aan en redde het circus van een faillissement. Hoewel zijn gedrag soms agressief was, werd hij een van de topattracties van de show.

Het trieste einde van Gargantua

Helaas werd het leven van Gargantua gekenmerkt door een tragedie. In 1949 stierf hij aan een dubbele longontsteking, waarmee een einde kwam aan een turbulent maar ongewoon leven. Zijn skelet werd geschonken aan het Peabody Museum of Natural History, waardoor zijn nagedachtenis voor toekomstige generaties wordt bestendigd.

Inspiratie voor King Kong

Het verhaal van Gargantua is een voorbeeld van de populaire cultuur die de verbeeldingskracht van megafauna stimuleert en die Merian C. Cooper fascineerde, de regisseur van de originele King Kong-film uit 1933. Merian C. Cooper was al op jonge leeftijd gefascineerd door megafauna. Gorilla.

READ  Eenvoudige recepten voor focaccia en yoghurtcake

Geïnspireerd door verhalen over gigantische gorilla's, stelt Cooper zich gigantische gorilla's voor die vechten tegen dinosaurussen en in vliegtuigen rijden bovenop wolkenkrabbers. Uit deze visie ontstond een van de meest iconische personages uit de fantasy-cinema.

Hoewel Gargantua een in gevangenschap levende gorilla was, strekte zijn invloed zich uit tot ver buiten de grenzen van het circus. Zijn buitengewone leven en majestueuze gestalte spraken tot de publieke verbeelding en inspireerden generaties filmmakers en schrijvers. Haar achtergrondverhaal blijft resoneren in de populaire cultuur en herinnert iedereen aan de kracht en kwetsbaarheid van de buitengewone wezens van deze wereld.