Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het snoepje waar je van houdt, kan dodelijke bacteriën verbergen

Het snoepje waar je van houdt, kan dodelijke bacteriën verbergen

Brucellose is een zoönotische ziekte waarvan bekend is dat deze de gezondheid van mens en dier aantast en wereldwijd aanzienlijke economische en gezondheidskosten veroorzaakt. Onlangs is er aanzienlijke wetenschappelijke vooruitgang geboekt bij het begrijpen van het mechanisme waarmee Brucella, de bacterie die verantwoordelijk is voor deze aandoening, in zijn gastheren kan manipuleren en groeien.

Een revolutionaire ontdekking

Gepubliceerd in een prestigieus tijdschrift Celgastheer en microbewerpt een studie uitgevoerd door een internationaal team van onderzoekers, met opmerkelijke deelname van CIRAD, een nieuw licht op de vindingrijkheid van Brucella. Deze laatste gebruikt een complexe strategie om het suikermetabolisme van de gastheercel in zijn voordeel te gebruiken, waardoor infectie en voortplanting worden vergemakkelijkt.

De hoofdrol van het Rhg1-eiwit

De kern van dit onderzoek is het Rhg1-eiwit, een virulentiefactor die door de bacteriën zelf wordt uitgescheiden. Paul de Figueiredo, bacterioloog aan de Universiteit van Missouri en leider van het onderzoeksteam, wijst erop dat Rhg1 in staat is diepgaande herprogrammering van het N-glycoom in de gastheercel teweeg te brengen. Met andere woorden, Rhg1 modificeert alle suikers die aan cellulaire eiwitten zijn gehecht, wat van cruciaal belang is voor de overleving en replicatie van Brucella binnen de gastheer.

Een geavanceerde immuunontduikingsstrategie

Deze manipulatie van N-glycoom is niet triviaal; Het vertegenwoordigt een uitgebreide strategie waarmee Brucella kan ontsnappen aan de immuunafweermechanismen van de gastheer. Door het OST-complex te inactiveren, dat essentieel is voor de glycosylatie van eiwitten, zorgen bacteriën voor een gunstig klimaat voor hun ontwikkeling, weg van immuunaanvallen.

Op weg naar nieuwe behandelingen

De implicaties van deze ontdekking zijn breed. Begrijpen hoe Brucella de cellulaire functies verandert, opent nieuwe wegen voor het ontwikkelen van therapieën die zich specifiek richten op bacteriële virulentiemechanismen. Damien Mayer, bacterioloog bij CIRAD en co-auteur van de studie, ziet deze vooruitgang als een belangrijke stap in de strijd tegen infectieziekten.

READ  Leer meer over de dinosaurussen die 750 miljoen jaar geleden bij jou in de buurt leefden

Brucellose: een mondiale plaag

Houd er rekening mee dat brucellose een ernstige ziekte blijft en voornamelijk door geïnfecteerde gedomesticeerde herkauwers op mensen wordt overgedragen. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact met zieke dieren of door consumptie van besmette dierlijke producten. De impact van brucellose is zowel op de gezondheid als op de economie en treft miljoenen mensen over de hele wereld.

Deze wetenschappelijke vooruitgang vertegenwoordigt een keerpunt in het begrijpen van de interacties tussen gastheer en ziekteverwekker en maakt de weg vrij voor innovatieve therapeutische strategieën tegen brucellose en mogelijk andere soortgelijke infectieziekten.

Source de l'étude : https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1931312824000830?via%3Dihub