Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Luister naar het “gehuil” van het zwarte gat!

Luister naar het “gehuil” van het zwarte gat!

“In de ruimte zal niemand je horen schreeuwen.” Allen die hebben gezien buitenaards wezen, Bekend. Omdat in het vacuüm van de ruimte geen geluid zich kan voortplanten. in de leegte. Maar in een groep sterrenstelsels omgeven door gas, is er nog iets anders. En nu bieden NASA-onderzoekers ons iets ongelooflijks. Laat maar horen… het zwarte gat lied!

Perseus blok is melkwegcluster Gelegen op ongeveer 250 miljoenlichtjaren in de aarde. Het bevat bijna 200 sterrenstelsels. In het midden bevindt zich een zwart gat. In 2003 ontdekten NASA-onderzoekers dat de golven die door dit zwarte gat worden uitgezonden, rimpelingen veroorzaken in het hete gas van de cluster. Rimpelingen vertalen ze in muzieknoten. Let echter op, onhoorbaar voormenselijk oor Sinds ongeveer 57 octaven onder de middelste C.

vandaag is Astronomie wetenschappers Introductie van wat we een nieuwe sonicatie van wat zouden kunnen noemen Zwart gat. Hoewel ze deze keer de daadwerkelijke geluidsgolven wilden heroverwegen die werden gedetecteerd in de gegevens van het ruimteobservatorium röntgenfoto Chandra. wat of wat? Echte geluidsgolven? Maar zeg niet dat er is Er is geen geluid in de ruimte?

Geluiden van andere zwarte gaten

Dit is het geval wanneer de bestudeerde ruimte leeg is. Maar een cluster van sterrenstelsels bevat honderden sterrenstelsels. Grote hoeveelheden gas omringen hen. Hierdoor kunnen geluidsgolven zich voortplanten. En dit zijn de golven die astronomen hier hebben geëxtraheerd om ze hoorbaar te maken door ze te vergroten twijfelen Enkele miljoenen keren.

Onderzoekers werken ook aan het sonificeren van een ander zwart gat. Misschien wel de meest bekende van hen, want het is de M87 die De eerste foto Verkregen vanevent horizon telescoop De EHT werd in 2019 onthuld. Astronomen vertrouwen echter niet op deze afbeelding om er geluiden uit te halen. Maar op de andere, waarnaar wordt verwezen door ChandraGesprek Hubble Ruimtetelescoop en door het grote millimeter/submillimeterraster van Atacama (Alma, Chili). gegevens voor golflengten Anders dan onderzoekers matchen met een andere set stemtonen. Laagste voor golven radio- van Alma, middentonen voor optische gegevens van Hubble en hogere tonen voor röntgenstralen van Chandra.