Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Londen en Brussel nodigen wetenschappers uit om deel te nemen aan het Horizon Programma – 13/02/2024 om 08:12

Hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel, 12 juni 2022 (AFP/KENZO TRIBOUILLARD)

Hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel, 12 juni 2022 (AFP/KENZO TRIBOUILLARD)

De Britse regering en de Europese Commissie hebben er bij wetenschappers op aangedrongen zich aan te sluiten bij het Horizon-onderzoeksprogramma van de EU, uit bezorgdheid over de kosten en de bureaucratie.

Na een aantal jaren van onzekerheid in verband met de spanningen na de Brexit heeft Groot-Brittannië zich in januari van dit jaar aangesloten bij het programma – met een budget van 95,5 miljard euro voor 2021-2027, nadat het op hetzelfde moment als Groot-Brittannië het programma uit Horizon had verlaten. Europeese Unie.

Tijdens een bijeenkomst op maandag riepen functionarissen van zowel Europese als Britse partijen Britse wetenschappers, onderzoekers en bedrijven op om “de kans te grijpen” van het programma.

Europees commissaris voor Onderzoek en Innovatie Ileana Ivanova kondigde op een persconferentie in Londen aan dat “onderzoekers enige zorgen hebben geuit over de hoogte van vergoedingen, gezondheidszorg en salarissen.”

De Europese commissaris sprak in de Financial Times over de “moeilijkheden” waarmee Europese onderzoekers worden geconfronteerd bij het reizen naar het Verenigd Koninkrijk als gevolg van visumproblemen en -kosten.

De terugkeer van de Royaume-Uni naar de Horizon, die zich richt op kwesties als klimaatverandering en medisch onderzoek, is verwaarloosd sinds Londen en Brussel Noord-Ierland niet in overeenstemming hebben gebracht met de vraag die is gesteld over de commerciële ontwikkelingen na de Brexit.

Het Britse belang in Horizon zal naar verwachting gemiddeld € 2,43 miljard per jaar bedragen.

De Britse staatssecretaris van Wetenschap Michelle Donnellan bevestigde dat Groot-Brittannië geen moeite had deelnemers te rekruteren en benadrukte dat de “kernboodschap” van de wetenschappers was dat deelname aan het programma hun belangen en de Britse economische groei zou ondersteunen.

READ  Het is een supersnel recept voor een instant traktatie!

Ze benadrukte dat mogelijke samenwerking met andere Europese programma's “van geval tot geval” zal plaatsvinden.