Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Levende ‘fossiele’ weekdieren gevonden in Californië

Dit is een ongewone ontdekking van Jeff Goddard: een type schelp waarvan men dacht dat het enkele miljoenen jaren geleden was verdwenen. Dit alles bovendien in het drukke Naples Point-gebied, ten noorden van Santa Barbara, in Californië. De feiten werden genoemd in het tijdschrift Zukes.

“Het is niet ongewoon om voor het eerst een soort in het fossielenarchief te vinden waarvan bekend is dat ze levend bekend is, vooral in een goed bestudeerd gebied zoals Zuid-Californië, Co-auteur Jeff Goddard, een onderzoeksmedewerker aan het Marine Science Institute van de Universiteit van Californië, Santa Barbara, zei. Onze geschiedenis gaat niet terug naar de beroemde Coelacanth of de Neopilina galatheae diepzeeweekdier – die een hele klasse dieren vertegenwoordigt waarvan men denkt dat ze 400 miljoen jaar geleden zijn gestorven – maar tot al deze prachtige dieren waarop de teerputten van Labria jaagden.”

De 25 meest gezochte “uitgestorven” diersoorten ter wereld

10 mm lang dier

Het begon allemaal in november 2018 voor de onderzoeker. Terwijl hij bij eb over de rotsen zwiepte op zoek naar naaktslakken, trok een paar kleine, doorschijnende tweekleppigen zijn aandacht.

Hun schelpen waren slechts 10 millimeter lang, Zei hij? Maar toen ze zich uitstaken en begonnen te trillen met helderwit gestreepte voeten die langer waren dan hun schelpen, realiseerde ik me dat ik dit soort nog nooit eerder had gezien.” Verrassing voor de specialist, die tientallen jaren bezig is geweest met het onderzoeken van deze wateren.

Mag er volgens de wet zand of schelpen worden aangevoerd vanaf het strand?

Jeff Goddard fotografeerde de dieren ter plaatse en stuurde ze vervolgens naar Paul Valentich Scott, emeritus curator pathologie van het Santa Barbara Museum of Natural History. Daardoor had laatstgenoemde nog nooit zoiets gezien naaktslakken. Vervolgens vroeg hij Jeff Goddard om hem de live samples te leveren.

READ  Wat weten we over 'Vissen', de intrigerende rode vlek op Pluto?

Het was pas de negende poging, in maart 2019, waarin de onderzoeker erin slaagde om één monster te vinden. Na veel zoeken kwamen de twee mannen, die dachten met een nieuwe soort te maken te hebben, tot de conclusie dat het in feite een soort levend fossiel was, dus besloten ze Cymatioa-koekje.

De ontdekking van een vreemd fossiel wezen dat eruitziet als een mengsel van een weekdier met een harige worm

Dan rijst de vraag: hoe kan zo’n granaat zo lang onopgemerkt blijven, in een regio als Californië?

Jeff Goddard speculeert dat deze slakken als planktonische larven zijn aangekomen dankzij stromingen uit het zuiden tijdens de mariene hittegolven van 2014 tot 2016, waardoor verschillende mariene soorten hun bereik konden uitbreiden.

Lees ook:

Er is een ongelooflijk goed bewaard gebleven 183 miljoen jaar oud visfossiel gevonden op een Engelse boerderij

Europa's oudste salamanderfossiel, gevonden in Schotland, documenteert de oorsprong van amfibieën

Europa’s oudste salamanderfossiel, gevonden in Schotland, documenteert de oorsprong van amfibieën

Het oudste menselijke fossiel in Europa is mogelijk in Spanje ontdekt

Het oudste menselijke fossiel in Europa is mogelijk in Spanje ontdekt