Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Letland en Litouwen ondernemen actie tegen instroom migranten uit Wit-Rusland

Letland heeft dinsdag de lokale noodtoestand uitgeroepen langs de grens met Wit-Rusland, toen het Litouwse parlement een wet aannam om een ​​hek te bouwen om de stroom migranten tegen te gaan. In de afgelopen 24 uur zijn ongeveer 200 migranten uit Wit-Rusland Letland, een EU- en NAVO-land van 1,9 miljoen inwoners, binnengekomen.

“Door het noodregime is de grens tussen Letland en Wit-Rusland voor praktisch iedereen gesloten.”Dat heeft de Letse premier Krisjanis Karenz gezegd. De noodtoestand gaat woensdag in en duurt tot 10 november. In buurland Litouwen heeft het parlement dinsdag een wet aangenomen die groen licht geeft voor de bouw van een hek langs de grens met Wit-Rusland. De wet, die met 80 stemmen voor, bij twee onthoudingen, is aangenomen, geeft het project de status van nationaal belang en sluit het uit van bepaalde aanbestedingsbeperkingen, aldus het agentschap BNS.

We moeten sterke en betrouwbare grenzen hebben met Wit-Rusland[…] zo spoedig mogelijk”Minister van Binnenlandse Zaken Agni Belutait zei dat de wet de bouwtijd zou halveren. Litouwen is van plan een accordeonomheining te bouwen, vergezeld van gaas, waarvan de kosten worden geschat op 152 miljoen euro. Litouwen, dat de Wit-Russische oppositie krachtige steun en toevlucht heeft verleend, begon een week met het deporteren van migranten nadat sinds het begin van het jaar meer dan 4.000 mensen uit Wit-Rusland het land waren binnengekomen.

Vilnius en Brussel beschuldigen de machtige staatsman Alexander Loekasjenko van het opzettelijk aanmoedigen van nieuwkomers van illegale immigranten als vergelding voor de sancties die aan zijn regime zijn opgelegd. Volgende week bespreken de EU-ministers de kwestie. Ook op dinsdag zei de Europese Unie dat er een aanslag was ‘Eloquente druppel’ Migrantenovergangen na Irak hebben de vluchten naar Wit-Rusland opgeschort op verzoek van de Europese Unie en Litouwen.

READ  "The Tragic Drift of Benjamin Netanyahu"