Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

LEP beloond met 6,1%: Een nieuw plafond van 10.000 euro voor dit starbook?

LEP beloond met 6,1%: Een nieuw plafond van 10.000 euro voor dit starbook?

Sinds 1 februari is het gemiddelde spaarboekje (LEP) van mensen gestegen naar 6,1%. Als het nu twee keer zoveel produceert als Livret A, wordt het betalingsplafond beperkt. Maar hoeveel precies? Dat is wat we meteen zullen zien. Geen zorgen, de redactie van Objeko vertelt je er alles over. ben je klaar ?

Wat is LEP?

De spaarrekening van mensen is de meest prominente belegging aan het begin van het jaar. Het moet gezegd worden, het is de enige die het mogelijk maakt om inflatie tegen te gaan. Maar in tegenstelling tot Livret, dat in handen is van meer dan 80% van de bevolking, is de LEP voor mensen met een bescheiden inkomen. Het stelt de eigenaren met name in staat hun spaargeld te beleggen. terwijl ze ervoor zorgen dat ze hun koopkracht behouden. Per 1 augustus is het gemiddelde rendement op boeken 4,6%.

Maar na de nieuwe berekening, aanbevolen door de Bank of France, is het LEP-tarief nu vastgesteld op 6,1%. Een bedrag dat sinds 1985 niet meer is bereikt. Merk op dat dit percentage tweemaal per jaar wordt herzien, in februari en augustus. Zo is een volgende verhoging mogelijk vanaf de zomer van 2023. Een ander opvallend verschil voor de LEP: het betalingsplafond. Sterker nog, het befaamde spaarboekje is vastgesteld op 7.700 euro. Voor 22.950 euro voor de Livret A bijna drie keer minder.

Wat is het plafond van dit boekje?

Met andere woorden, als je eenmaal € 7.700 op de populaire spaarrekening hebt gestort, kun je geen geld meer storten. Aan de andere kant kunt u daar de vruchten van uw spaargeld blijven ontvangen. Uw LEP-bedrag kan uiteraard boven het plafond uitkomen, alleen al rekening houdend met de rente. Dus de vraag rijst, wordt dit plafond niet verhoogd? Wel moet gezegd worden dat het gemiddeld verschuldigde bedrag in 2021 5.600 euro bedroeg. Dit betekent dat veel begunstigden aan de grens zitten.

READ  Bedrog, belangenverstrengeling, buitensporigheid... Zal Sam Bankman-Fred zijn leven beëindigen in de gevangenis?

In de woorden van een econoom: dit is het moment om dat te doen. Voor hem zou het helemaal niet gek zijn om het LEP-plafond op te trekken naar € 10.000. Helaas denken we bij Banque de France niet helemaal hetzelfde. Op vraag van onze collega’s van MoneyVox maakte de gouverneur van de Bank of France duidelijk dat zijn prioriteit er niet was. Sterker nog, hij had liever gezien dat het LEP door zoveel mogelijk gekwalificeerde mensen werd geopend dan dat de lat hoger werd gelegd. En jij, wat denk jij?