Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Langdurige versnelling van cognitieve stoornissen?

Langdurige versnelling van cognitieve stoornissen?

In Wuhan stroomden begin 2020 duizenden mensen naar de drie ziekenhuizen die waren aangewezen om de eerste patiënten op te vangen die besmet waren met de ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus. Onder deze patiënten selecteerden Chinese onderzoekers het grote cohort voor hun onderzoek, dat gericht was op het meten van potentiële cognitieve veranderingen op de lange termijn na een blessure.

Gepubliceerd in het tijdschrift Gamma NeurologieDit onderzoek richt zich op patiënten van 60 jaar en ouder, die tussen 10 februari en 10 april 2020 in het ziekenhuis zijn opgenomen en Covid-19 hebben overleefd.

Meer dan 3.000 mensen voldeden aan deze criteria, maar sommigen werden uitgesloten: mensen met reeds bestaande cognitieve of neurologische aandoeningen en mensen met een familiegeschiedenis van hart-, lever- of nierziekte.

In totaal werden meer dan 1.400 eerdere patiënten in de studie opgenomen. De controlegroep bestond uit de echtgenoten van deze patiënten, die allemaal niet geïnfecteerd waren.

12% van de patiënten

Welke conclusies kwamen de auteurs van deze studie over deze specifieke groep en over de lange termijn? Gaat het in dezelfde richting als ander werk dat wordt gevonden bij mensen met cognitieve en hersenstoornissen? Dit kan het geval zijn, vooral bij mensen die ernstig besmet zijn met het Covid-19-virus.

De ontwikkeling van hun cognitieve functie werd gemeten na zes maanden en vervolgens na een jaar, door middel van een vragenlijst en een telefonisch interview om eventuele cognitieve achteruitgang te beoordelen.

Resultaat 1: Een jaar na het verlaten van het ziekenhuis had iets meer dan 12% van de deelnemers een cognitieve stoornis (milde cognitieve stoornis of dementie).

READ  Er is leven mogelijk rond zonloze planeten

Bij de meest getroffen proefpersonen was de incidentie van deze aandoeningen vergelijkbaar met die van de controlegroep. 15% van de zwaarst getroffenen ontwikkelt echter dementie en een kwart ontwikkelt een jaar na het verlaten van het ziekenhuis een milde cognitieve stoornis.

Voor de auteurs van het onderzoek suggereren deze bevindingen dat Covid-19 in zijn ernstige vorm geassocieerd lijkt te zijn met cognitieve stoornissen op de lange termijn. En dat “de epidemie in de toekomst aanzienlijk kan bijdragen aan de wereldwijde last van dementie.”