Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Klimaat: de Golfstroom is in gevaar

De Golfstroom, die wetenschappers de “South Atlantic Reverse Circulation” (AMOC) noemen, zou zijn breekpunt hebben bereikt. Dit is wat er uit voortkomtEen verontrustende studie gepubliceerd in beoordeling De aard van klimaatveranderingdonderdag 5 augustus.

De onderzoekers merken op datVolledig verlies van stabiliteit‘Van je moeder in de afgelopen eeuw.’Ik had niet verwacht dat er daadwerkelijk tekenen van instabiliteit zouden verschijnen, en ik vind het beangstigend, geeft toe voogd Niklas Bowers, de auteur van de studie, die vreest dat dit kan leiden tot de ineenstorting van Amoc. “Dit kunnen we niet laten gebeuren‘, waarschuwt hij.

verander “onomkeerbaar”

De angst van de onderzoekers is dat Amoc op deze manier zal zorgen.”onomkeerbaar“Naar een nieuwe manier van werken, langzamer en zwakker dan die van meer dan 100.000 jaar geleden. Inderdaad, Studie gepubliceerd in maart in beoordeling Natuur Geowetenschappen Hij onthulde dat Amok zijn laagste niveau in duizend jaar had bereikt.

Gezien de complexiteit van het Amoc-systeem is het echter onmogelijk om precies te weten wanneer een dergelijke verschuiving zou kunnen plaatsvinden. Volgens de auteurs van het onderzoek dat donderdag is gepubliceerd, kan dit zowel binnen een decennium of twee als binnen enkele eeuwen gebeuren.

Opwarming van de aarde op het land en in de oceanen

Door constant warmte-, koolstof- en zuurstofstromen mee te voeren, speelt AMOC een belangrijke rol bij het reguleren van het klimaat. Hierdoor kunnen Europeanen bijvoorbeeld profiteren van relatief milde zomers. De ineenstorting kan catastrofale gevolgen hebben: lagere wintertemperaturen en meer orkanen in Europa, verstoring van het regensysteem in Zuid-Amerika, India en West-Afrika, stijgende waterstanden in Noord-Amerika…

READ  The Game & Watch: The Legend of Zelda voor pre-order bij Amazon!

Concreet, als het verkeer heel sterk daalt, zullen we de strengste winters in Europa waarnemen. In het zuiden, in West-Afrika, zult u ernstige droogtes opmerken die de gewassen van sorghum en gierst zullen aantasten en de voedselinname van enkele miljoenen mensen zullen verminderen.‘, analyseerde CNRS-onderzoeker Didier Sewingdo in interview in globalisme Begin maart geplaatst. die zich ook zorgen maakte, op Franceinfo, een afname van de opname van kooldioxide, en bijgevolg een toename van de concentratie van dit gas in de atmosfeer, en vervolgens een versnelling van de temperatuurstijging op het land en in de oceanen.

“Het enige wat je moet doen is de uitstoot zo laag mogelijk houden”

Er moet echter op worden gelet, aangezien de interacties tussen de oceaancirculatie en het klimaat onbekend blijven. Vooral omdat de toekomst van AMOC ook afhangt van het succes van beleid om de uitstoot van broeikasgassen op wereldschaal te verminderen. De verslechtering van de circulatie van mariene stromen wordt namelijk vooral verstoord door de opwarming van de oceanen en de massale toestroom van zoet water door smeltend ijs, de directe gevolgen van de klimaatcrisis.

Daarom is het enige wat je hoeft te doen de uitstoot zo laag mogelijk te houden., merkt Niklas Bowers op, die aan de Universiteit van Potsdam werkt. De kans op deze extreem krachtige forcerende gebeurtenis neemt toe met elke gram koolstofdioxide die we in de atmosfeer brengen.