Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kan de Dalai Lama niet bespioneren, zonder smartphone, India is afhankelijk van zijn entourage

Geschreven door Julien Bouissou

Vandaag geplaatst om 13:01, bijgewerkt om 13:05.

Tot grote wanhoop van de inlichtingendiensten is de Dalai Lama nog niet bezweken voor de verleiding om een ​​smartphone te kopen. Wat het bespioneren van de 86-jarige bijzonder moeilijk maakt. Maar degenen die dicht bij hem staan, waaronder zijn New Delhi-gezant Temba Tsering, zijn privésecretaris Tenzin Tikla of zijn adviseurs Tenzin Tikla en Shimi Rigzen, kunnen nauwlettend worden gevolgd. In totaal staan ​​bijna twee dozijn activisten, politici en religieuze ballingen uit Tibet op de lijst met nummers die door de Indiase veiligheidsdienst, de Pegasus-spywaregebruiker, is gekozen voor mogelijke hacking. Het maakt deel uit van een database van 50.000 publicaties, die Forbidden Stories en Amnesty International hebben geraadpleegd voordat ze werden gedeeld met zeventien media, waaronder de wereld, Verenigd binnen het “Pegasus Project”.

Volgens ons onderzoek werden enkele familieleden van de Dalai Lama voor het eerst geselecteerd voor mogelijke observatie vanaf eind november 2017, toen de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, Nieuw uit China, ontmoet Tibets spirituele leider in New Delhi. Lobsang Sangay verscheen later op de lijst, midden 2018, toen hij het hoofd was van de Tibetaanse regering in ballingschap en het aantal reizen naar India en het buitenland verhoogde. Twee andere kandidaten voor de functie waren ook opgenomen, waaronder Penpa Tsering, die uiteindelijk in mei 2021 werd gekozen.

READ  Covid-19: Frankrijk legt testen van minder dan 24 uur op aan niet-gevaccineerde mensen uit verschillende Europese landen
Lobsang Sangai, hoofd van de Tibetaanse regering in ballingschap van 2011 tot 2021, in Dharamsala (India), 10 maart 2020.

Zonder de mogelijkheid om hun telefoon te scannen, is het niet mogelijk om te zeggen of ze daadwerkelijk zijn geïnfecteerd met deze spyware, een van de meest geavanceerde spyware ter wereld die in staat is alle inhoud van de telefoon op te zuigen. – E-mails, beveiligde berichten, foto’s, adresboeken, notities … en om geolocatiegegevens te herstellen zonder dat iets erop wijst dat het apparaat is gehackt. Deze keuze geeft echter aan dat de vriendschappelijke verstandhouding tussen New Delhi en de Tibetaanse gemeenschap, die al meer dan zestig jaar hun toevlucht zoekt in de Indiase landen, doordrongen is van wantrouwen.

Dharamsala, nid d’espions

Het onthult, als nooit tevoren, de achterdocht van de Indiase staat jegens de Tibetaanse gemeenschap, die ervan wordt verdacht te zijn geïnfiltreerd door Chinese spionnen, evenals het strategische belang ervan in een tijd waarin de spanning tussen de twee landen het dichtst bevolkt was in China. Azië blijft stijgen.

New Delhi vindt dat er reden tot zorg is. Onlangs, in augustus 2020, werd in India een Chinese burger gearresteerd die ervan verdacht werd een spion te zijn die boeddhistische monniken betaalde voor informatie over de lijfwacht van de Dalai Lama. De eerste breuk in de relatie tussen India en de Tibetaanse samenleving werd geopend in 2011, toen de zeventiendee New Delhi vermoedt dat Karmapa, de op twee na hoogste figuur in de scholen van het Tibetaans boeddhisme, een Chinese spion is. De verdenking werd een jaar later officieel opgeheven, de prestigieuze persoon werd door de Indiase justitie vrijgesproken, maar dat nam niet alle twijfel weg. Karmapa heeft in 2018 een Dominica-paspoort verkregen en heeft regelmatig problemen met het verkrijgen van Indiase visa.

READ  De burgemeester van São Paulo, Bruno Covas, sterft op 41-jarige leeftijd aan kanker

Je hebt 53,58% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.