Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Overlevenden vertellen over hun beproeving in de ondergelopen Chinese metro

Tijdens grote overstromingen in Zhengzhou dinsdag is een metro, waarin honderden mensen vastzaten, ondergelopen.

De centrale Chinese stad Zhengzhou werd dinsdag getroffen door verwoestende overstromingen, waarbij ten minste 33 mensen omkwamen na drie dagen van stortregens die gelijk staan ​​aan een jaar regen. Het land is nog steeds in shock door beelden van de metro, die dinsdag in een plotselinge overstroming is meegesleurd, met passagiers die op hun stoel proberen hun hoofd boven water te houden.

De metro-operator zei donderdag dat ongeveer 500 gebruikers vastzaten tussen twee stations en hekelde het doden van 12 passagiers. Veel overlevenden hebben sindsdien getuigd van de angst en pijn die ze voelden tijdens deze catastrofe, en sommigen dachten dat ze er nooit levend uit zouden komen.

“Ademen was zo moeilijk”

“In het begin was er niet veel water, dus het is alsof alles tegelijkertijd gebeurde”, zeggen de Chinese media. peer video Een vrouw wiens getuigenis al eerder is vertaald BBC. “Na 30 minuten waren mijn schouders plat, en het was erg moeilijk voor mij om te ademen, en sommigen vielen flauw”, legt ze uit. Ze zat vier uur vast in een ondergelopen trein en barstte in tranen uit toen ze werd gered.

“Er was veel water op het trottoir en er sijpelde water door de kieren in de deuren van de metro”, zei een andere passagier. “Ik ben erg lang”, zegt hij, “maar na ongeveer vijf minuten kwam het water tot mijn borst (…) De oudere kinderen hielpen de kleintjes om op de krukjes te zitten. Ik hield een baby vast voor een van hen .” .

Een andere passagier zei echoënd: “Ik was echt doodsbang. Toen ik door het raam het water boven ons hoofd zag stijgen, was ik klaar om te accepteren dat ik er niet uit kon.” CNN.

Iedereen praat over deze plotselinge komst van het water, sommigen leggen uit dat hij meteen in paniek raakte, anderen beschrijven de rust van de passagiers en wederzijdse hulp. Maar al snel is het het gebrek aan lucht dat wordt gevoeld door ondergedompelde riemen.

READ  Twitter start het validatieproces opnieuw

“Misschien niet”

“Ik was erg bang”, zei een van de overlevenden, “maar het meest angstaanjagende was niet het water, maar de afname van de hoeveelheid lucht.” Reuters.

Op Weibo, het equivalent van Facebook in China, werden ook testimonials geplaatst, soms later verwijderd, zoals vermeld. Wachter. Onder de passagiers, terwijl de trein zich met water vulde, ” begonnen velen ademhalingsmoeilijkheden te krijgen”, zei een vrouw. Ze legt uit dat ze iemand haar familieleden hoorde bellen en hen toegang tot haar bankrekeningen gaf: “Ik dacht dat ik hetzelfde moest doen.”

Deze getuige legde nogmaals uit: “Er zijn veel dingen met me gebeurd, maar ik vond het moeilijk om ze te uiten. Ik heb net tegen mijn moeder gezegd dat ik dat misschien niet zou doen en heb het gesprek beëindigd.” “Ik stond op het punt in te storten… Ik viel flauw door het gebrek aan frisse lucht, maar de trilling van een telefoontje van mijn moeder maakte me wakker en vertelde me dat er hulp onderweg is.”

En de hulpdiensten, die geleidelijk op de verzonken metrolijn arriveerden, openden de treinen van bovenaf en haalden de passagiers één voor één uit, de meest kwetsbare eerst, volgens de getuigenissen. Een man die zijn vrouw kwam halen zit vast in de metro, vertellen Zuid Wekelijks Uiteindelijk merkte hij dat hij de hulpdiensten meteen hielp.

Onder degenen die naar buiten kwamen, waren sommigen “aan het overgeven, anderen hadden hoofdpijn, stikten of verloren het bewustzijn door zuurstofgebrek. De situatie was afschuwelijk.”

Velen in China vroegen zich af na de tragedie van het gebrek aan geduld van de autoriteiten. “Hoe gaat het? […] Dat de metro niet gesloten was? Een gebruiker hekelde een discussie op het sociale netwerk Weibo die donderdag meer dan 92 miljoen views had, volgens Agence France-Presse.

READ  Een tegenstander werd na een noodlanding op de luchthaven van Minsk aangehouden

Geconfronteerd met druk, heeft het ministerie van Transport de metro-exploitanten opgeroepen om “noodplannen te verbeteren” in geval van slecht weer. De regering heeft noodhulp ter waarde van 100 miljoen yuan (13 miljoen euro) verstrekt aan de dichtbevolkte provincie Henan, waarvan Zhengzhou de hoofdstad is. Volgens het laatste rapport zijn 376.000 mensen uit de stad geëvacueerd.

De National Weather Service meldde meer regen voorafgaand aan een pauze op vrijdag. Maar in het noorden, in Hebei, de provincie die Peking omringt, zijn sommige gebieden op hun beurt op hun beurt in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Salome Vincendon BFMTV-verslaggever