Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

JWST wordt mogelijk niet gelanceerd in 2021

Natuurlijk blijven de vertragingen op de huid van de James Webb Space Telescope plakken. De datum 31 oktober 2021 werd als de juiste datum beschouwd, maar het lijkt erop dat deze niet kan worden vervuld vanwege de anomalie in Ariane 5.

Zelden is er een ruimteproject bekend om zijn vele wendingen. Gepland voor lancering in 2007, heeft NASA’s James Webb Space Telescope (JWST) zijn lanceringsdatum gezien. Het is sinds 2007 tien keer vertraagd, Met een explosieschakeling naar een factor 10 van het aanvankelijk geplande budget. De opvolger van Hubble Mirror 6.5 heeft de gave van vertraging.

Dit keer is het de raket
Na het uitstel vanwege de Covid 19-pandemie was de laatste geplande datum 31 oktober 2021. Een nieuw uitstel wordt verwacht, maar dit keer komt het van Ariane. Ironisch genoeg werd de draagraket beschouwd als het beste verenigde deel van het project sinds de Ariane 5 werd gelanceerd sinds 1998 en meer dan 100 keer werd afgevuurd met slechts twee volledige mislukkingen, inclusief de eerste lanceringstest.

Pas sinds augustus 2020 heeft geen enkele Ariane het lanceerplatform verlaten. Het blijkt zelfs dat tijdens de lancering van februari en augustus 2020 de show niet nominaal gescheiden was. Deze anomalie veroorzaakt trillingen die de toegestane limieten overschrijden. Hoewel het defect geen effect had op het laadvermogen, wordt het probleem nauwkeurig onderzocht voor volgende lanceringen, aangezien Arianespace niets aan het toeval kan overlaten in het licht van de JWST-lancering. Zijn budget is ongeveer 10 miljard dollar! De Europese bommenwerper heeft nooit een waardevolle lading gehad.

READ  Is het heelal oneindig?

Vertraging van een paar weken tot een paar maanden

Verificaties zijn aan de gang, maar het lijkt nu al zeker dat 31 oktober niet kan worden behouden. Op een persconferentie op 11 mei merkte NASA’s programmamedewerker Greg Robinson op dat “ze zich momenteel voorbereiden op de volgende lancering die de eerste zal zijn in een serie van 3”. JWST is 3e Uit deze serie. “Zodra deze serie voor het eerst is gelanceerd, duurt het 4 maanden voor JWST.” Extra vertraging zal waarschijnlijk binnen enkele weken tot maximaal enkele maanden liggen.

Voorlopig staat de telescoop eind augustus gepland in Guyana. Deze datum moet in ieder geval gerespecteerd worden.