Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Joe Biden vindt arrestatiebevel ICC tegen Vladimir Poetin ‘gerechtvaardigd’

Joe Biden vindt arrestatiebevel ICC tegen Vladimir Poetin ‘gerechtvaardigd’

Het Internationaal Strafhof vaardigde vrijdag een arrestatiebevel uit tegen de Russische president, omdat de internationale instelling echter niet officieel erkend is door de Verenigde Staten.

Joe Biden zei vrijdag dat het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Vladimir Poetin wegens oorlogsmisdaden “gerechtvaardigd” was.

De Amerikaanse president merkte in een gesprek met verslaggevers in het Witte Huis op dat de instelling niet door de Verenigde Staten werd erkend, maar vond dat zijn beslissing niettemin een “zeer sterk signaal” was.

Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het Russische staatshoofd wegens de “illegale deportatie” van Oekraïense kinderen tijdens de Russische invasie.

Het Internationaal Strafhof heeft vrijdag ook een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Maria Lvova Belova, de Russische presidentiële commissaris voor kinderrechten, op soortgelijke beschuldigingen.

Washington twijfelt er “geen twijfel” aan dat Moskou “oorlogsmisdaden” pleegt in Oekraïne

De Verenigde Staten “twijfelen er niet aan dat Rusland oorlogsmisdaden en wreedheden pleegt in Oekraïne, en we hebben duidelijk gemaakt dat de verantwoordelijken ter verantwoording zullen worden geroepen”, had ze iets eerder al gereageerd via een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarbij ze benadrukte dat het ICC opereert “onafhankelijk”.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky prees het besluit vrijdag als “een historisch besluit dat het begin markeert van een historische verantwoordelijkheid”.

Moskou oordeelde op zijn beurt dat dit arrestatiebevel geen juridische waarde had. De woordvoerder van de Russische president Dmitry Peskov zei: “Rusland erkent, net als een aantal landen, de jurisdictie van deze rechtbank niet. Daarom zijn de beslissingen van deze rechtbank vanuit het oogpunt van de wet nietig.”

READ  Roemenië en Bulgarije zullen op zowel maritiem als luchtniveau tot het Schengengebied toetreden

‘Een belangrijk moment in het rechtsproces’

ICC-president Piotr Hofmansky zei dat de uitvaardiging van de arrestatiebevelen een “belangrijk moment in de rechtsgang van de rechtbank” vertegenwoordigde.

Hij legde uit dat de arrestatiebevelen, die zijn uitgevaardigd op verzoek van ICC-aanklager Karim Khan, betrekking hebben op “vermeende oorlogsmisdaden voor de deportatie van kinderen uit de bezette Oekraïense gebieden naar de Russische Federatie” sinds het begin van de invasie.

Volgens Cave zijn sinds de invasie op 24 februari 2022 meer dan 16.000 Oekraïense kinderen naar Rusland gedeporteerd en velen zijn in instellingen en pleeggezinnen geplaatst.

De belangrijkste artikelen