Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een massa zeewier, twee keer zo groot als de Verenigde Staten, drijft richting de Amerikaanse kust

Een enorme hoop bruin zeewier gaat dreigend richting de Amerikaanse kust. Het kan invloed hebben op het Caribisch gebied en Florida. Bij het ontbinden stoten deze algen zeer gevaarlijke giftige gassen uit.

Een nieuwe milieuramp bedreigt de Amerikaanse kusten. Een massa van 8.000 km breed, twee keer zo groot als de Verenigde Staten, ligt gevaarlijk dicht bij de Atlantische Oceaan, Zoals CNN uitlegt.

Dit zijn sargassum-algen, kleine bruine algen die zijn uitgerust met luchtballen die als boeien fungeren. Daarom blijven ze aan de oppervlakte en dienen ze als toevluchtsoord en voedselbron voor zeedieren. Maar als ze op het strand aanspoelen, beginnen de problemen.

Ze vallen de kusten binnen met honderden kilo’s en beginnen te ontbinden. Een natuurlijk proces waarbij giftige gassen vrijkomen, zoals waterstofsulfide, die naar rotte eieren ruiken en hoofdpijn en braken veroorzaken.

Sargassum is al enkele jaren in ontwikkeling

Het probleem van sargassum is recent. Dit komt met name door de meststoffen die in rivieren (voornamelijk de Amazone) worden geloosd, die vervolgens in de oceaan terechtkomen. Bovendien versterken stijgende temperaturen en stijgende zeespiegels dit fenomeen.

Volgens de informatie zal Sargassum ook aanspoelen op de oevers van Guadeloupe. En de prefect van de regio, Xavier Lefort, stelt dat er een budget van 36 miljoen euro is uitgetrokken voor een plan genaamd “Sargas 2”, dat tot doel heeft de verspreiding van deze algen gedurende een periode van vier jaar tegen te gaan.

Dit plan omvat het oogsten van het zeewier voordat het op de stranden aanspoelt. Op deze manier kunnen stranden worden gewaardeerd en beschermd tegen tractoren die ze oppikken.

READ  Patrick Drahy manoeuvreert om geen belasting te betalen over zijn kunstwerken

Xavier Lefort legde ook uit: “We zullen proberen heel snel door te gaan met de bouw van de afbuigdammen.” Volgens het Regional Watch Bulletin is de hoeveelheid sargassum die zichtbaar is in de Atlantische Oceaan zelfs met 204% toegenomen in vergelijking met vorig jaar.