Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Joe Biden roept “hartverscheurende” beelden op nadat een tornado Mississippi trof

Joe Biden roept “hartverscheurende” beelden op nadat een tornado Mississippi trof

Volgens een nog voorlopig rapport kwamen in deze zuidelijke staat zeker 23 mensen om het leven. Dit meteorologische fenomeen, hoewel indrukwekkend en moeilijk te voorspellen, komt relatief vaak voor in de Verenigde Staten.

Zaterdag sprak de Amerikaanse president Joe Biden over “hartverscheurende beelden” in Mississippi (zuid), dat werd getroffen door een orkaan die aan zeker 23 mensen het leven kostte.

“De beelden in Mississippi zijn hartverscheurend”, zei hij in een verklaring, waarbij hij benadrukte dat de federale staat “alles zal doen wat we kunnen om te helpen”, “zolang het nodig is”.

Evaluatie is nog voorlopig

Ten minste 23 mensen kwamen om het leven toen een tornado over Mississippi raasde en een spoor van verwoeste landschappen achterliet, zei de gouverneur van het zuiden van Mississippi zaterdag.

“Het is een tragedie”, zei gouverneur Tate Reeves op Twitter, verwijzend naar “verwoestende schade” nadat de orkaan vrijdagavond meer dan 150 kilometer van west naar oost over de rivier de Mississippi trok.

En de tol kan erger worden. Helaas zullen deze cijfers naar verwachting “naar boven” veranderen, zei Mississippi Emergency Services (MSEMA) op Twitter. Zoek- en reddingsteams zijn op een missie om de slachtoffers te vinden.

“alles werd weggevaagd”

In Rolling Fork, een stad met ongeveer 2.000 inwoners in het westen van Mississippi, toonden beelden van zaterdagochtend rijen huizen die van hun magere fundamenten waren gerukt, straten bezaaid met puin en auto’s die op hun daken waren gekanteld. Ook stonden er twee opleggers op elkaar gestapeld.

Bomen werden ontworteld en stukken metaal rond de stammen gewikkeld terwijl de grond nog overeind stond maar voor één huis wankel was.

“Bijna alles” in de stad is weggevaagd, vertelde Patricia Perkins, 61, een inwoner van de stad, telefonisch aan AFP. “De meeste winkels zijn verwoest door de orkaan”, zegt deze klerk van een bouwmarkt.

Vrij van puin

Orkaanjager Aaron Rigsby beschrijft hoe hij vrijdagavond ter plaatse kwam en ‘de kreten hoorde van mensen die vastzaten onder het puin en om hulp riepen’. “Er was een vrouw die niet op tijd kon schuilen en werd geschoren en het dak van haar huis viel op haar”, vertelde hij aan AFP.

“Ik heb haar onder het puin kunnen bevrijden”, voegt hij eraan toe, en ze riep om hulp toen ze in haar been werd geschoten.

Een andere dame merkte dat ze ‘vast zat tussen haar bank, stukjes plafond en een koelkast’, zei hij opnieuw, sprekend over ‘dezelfde scènes in de hele stad’.

READ  Senegal schort zijn besluit op om een ​​nieuwe datum voor de presidentsverkiezingen bekend te maken

relatief veel voorkomend verschijnsel

MSEMA’s Mallory White zei dat de “prioriteit op dit moment” is om “de veiligheid van buurten te waarborgen en mensen te lokaliseren om hun veiligheid te controleren”. Afgelopen zaterdag merkte de National Weather Service (NWS)-vestiging in Jackson, de hoofdstad van de staat Mississippi, op dat “de orkaanwacht in het hele gebied in kwestie is opgeheven”.

“Er worden meer regen en meer onweersbuien verwacht in onze regio”, schreef hij op Twitter, waarbij hij benadrukte dat “het op basis van de voorspelling niet zwaar zou moeten zijn.”

Dit meteorologische fenomeen, hoewel indrukwekkend en moeilijk te voorspellen, komt relatief vaak voor in de Verenigde Staten, vooral in het midden en zuiden van het land. Sinds december 2021 zijn ongeveer 80 mensen om het leven gekomen nadat tornado’s Kentucky hebben getroffen.

De belangrijkste artikelen