Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Joe Biden belooft het vuur te blussen en de verantwoordelijken te straffen

Joe Biden belooft het vuur te blussen en de verantwoordelijken te straffen

Op maandagochtend 13 maart had Joe Biden accenten die Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, herinnerden aan zijn belofte in de zomer van 2012 om de euro te redden. “Wat er ook voor nodig is – wat het ook kost”. “We zullen doen wat nodig is.”, stelde de president van de Verenigde Staten gerust in een ochtendtoespraak zonder vragen, die hij in het Witte Huis hield. Het doel is om Amerikanen en financiële markten gerust te stellen door hen te beloven dat hun bankdeposito’s veilig zijn, in de nasleep van het snelle faillissement van Silicon Valley Bank, de bank die gespecialiseerd is in risicokapitaal ($ 210 miljard aan activa).

Geconfronteerd met dit faillissement, het grootste sinds de financiële crisis van 2008, wilde de president hard optreden tegen de bank en een andere instelling die gespecialiseerd is in cryptocurrencies, het in New York gevestigde Signature ($ 118 miljard aan activa). “Het management van deze banken wordt ontslagen.”De heer Biden benadrukte terwijl hij dat toevoegde Beleggers in banken worden niet beschermd. Ze hebben bewust een risico genomen, en als dat risico niet loont, verliezen de investeerders geld. Dit is hoe het kapitalisme werkt.” En om zijn wens toe te voegen om de verantwoordelijken te vinden In mijn administratie staat niemand boven de wet. Velen scheppen op om uit te leggen dat het precedent van 2008 niet zal worden toegepast, toen bankinstellingen werden gered en geen enkele bankdirecteur in de gevangenis belandde, behalve de oplichter Madoff wiens frauduleuze systeem implodeerde.

READ  De SNCF-staking veroorzaakt maandag een "ernstige verstoring" van het verkeer in Ile-de-France

“Niemand staat boven de wet”

Op dit moment is de crisis nog niet voorbij. De acties van de Fed konden niet voorkomen dat regionale banken instortten op de aandelenmarkt, die tijdens de sessie van de beurs moest worden gehaald en die gemiddeld meer dan 12% verloor. Aan het einde van de dag was First Republic, een in San Francisco gevestigde vermogensbeheerbank, met 62% gedaald, ondanks het ontvangen van geld van de Federal Reserve en JPMorgan. Het wordt gevolgd door Backwest (Californië) en Western Alliance Bank (Arizona), met een daling van 45% of zelfs door Zion (Utah, 26%). Zelfs Schwab, de goedkope online broker, is meer dan 11% gedaald.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Faillissement in Silicon Valley: de Fed legt 25 miljard dollar op tafel om bankruns te voorkomen

Alle ogen zijn gericht op het inflatiecijfer, dat dinsdagochtend zou worden vrijgegeven. Niemand gelooft dat de Fed nu in staat zal zijn de rentetarieven te verhogen van 4,5% naar 5% aan het einde van haar vergadering op 22 maart: dit zou de moeilijkheden voor de banken vergroten. Als dit cijfer slecht is, komt de centrale bank klem te zitten tussen haar doel om de prijzen te stabiliseren en haar missie om de financiële sector te stabiliseren.

Je hebt nog 57,46% van dit artikel te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.