Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Jazzsaxofonist Wayne Shorter overleden

Jazzsaxofonist Wayne Shorter overleden

“jazzlegende”En “jazz-icoon”En “Jazzreus” ? De grote Angelsaksische pers concurreert met ontdekkingen. proberen te zeggen wat? Iets heel eenvoudigs maar heel moeilijk te zeggen zonder clichés: een van de grootste componist-acteurs (muzikanten) van de laatste 70 jaar, de heer Wayne Shorter, geboren in Newark (New Jersey) op 25 augustus 1933, stierf op 2 maart in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij was 89 jaar oud en op een wetenschappelijk verifieerbare manier waren er op elk moment 89 manieren waarop jazz werd uitgevonden.

Drie springen eruit in zijn streven naar intieme strengheid: The Jazz Messengers van drummer Art Blakey (later muzikaal leider); Hij deelt het meest opmerkelijke kwintet van Miles Davis, de tweede (1964-1968), die volgens Miles de echte ontwerper is; The Weather Report Group, opgericht met Joe Zawinul en Miroslav Vitous in 1970.

verliefd alsof het regent; schijven van goud, platina, kobalt en lithiumschoppen; een meer filosofisch enthousiasme dan liefde voor muziek onder zijn aanhangers; En het minder luidruchtige, zoetere, vreemdere karakter. Nieuwsgierige engel binnen handbereik.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Wayne Korter, Altijd West

Het publiek zou het een beetje hebben gemist, de grote Franse festivals zouden dat niet gekund hebben, de muzikanten, die hadden het nooit mis. Hij verscheen op tientallen albums tot verbazing van Joni Mitchell, die van hem schilder en colorist maakte. Haar relatie met muzikanten (Terry Lynn Carrington, Joni Mitchell, Esperanza Spalding) is een vrouwelijke.

puzzel

Jazz? Steen? geen steen? fusie? Zijn dubbelpact met Carlos Santana, of de dappable kleine Steely Dan, maakt het begrip niet gemakkelijk. Er is daarbuiten een Wayne Shorter-mysterie, en dat mysterie kan voor de hand liggend zijn.

READ  CORNULIER RACES Q2 Race Voorspelling - PRIX BILIBILI

Laten we teruggaan in de tijd: in Newark, vanaf de naoorlogse jaren, stortten Wayne en zijn broer Al Shorter (1932-1987, trompet, trompet, vrij, lang gevestigd in Parijs) zich in de beboprevolutie (Charlie Parker, Bud Powell, Thelonious monnik). Vader, Joseph, is lasser voor het bedrijf Singer, moeder naait, alles is in orde. De broers, muziek op het vlees, zijn ook gepassioneerd door schilderen, sciencefiction, radioseries en filmochtenden in het Adams Theatre.

In 1945 won Wayne een wedstrijd voor de eerste open openbare middelbare school voor beeldende kunst en uitvoeringen. Docenten duwen hem richting muziektheorie en compositie. Met zijn broer, die tenor speelde, later sopraan, sloten ze zich aan bij een lokale bebopgroep (The Coming Rebellion, daarvoor), gekoppeld aan een niet zo coole zanger, Jackie Bland.

Je hebt nog 57,36% van dit artikel te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.