Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Japan protesteert tegen de schending van zijn territoriale wateren door het Chinese onderzoeksschip

Op 16 december kondigden het Maritime Preservation and Atlantic General Command aan dat het fregat multi-mission is [FREMM] Bretagne had zojuist AGI Yuriy Ivanov, een van de nieuwste schepen van de Russische inlichtingendienst, op de voet gevolgd terwijl het door de Golf van Biskaje voer. Tot voor kort zou een dergelijke manoeuvre als “routinematig” zijn omschreven en niet het onderwerp zijn van een dergelijke formele communicatie. De tijden zijn echter veranderd … en het passeren van militaire gebouwen nabij de Franse zee-ingangen is niet langer een triviale zaak.

En een voorbeeld dat zojuist in een andere context is gegeven… In feite, terwijl de marinecomponent van het Volksbevrijdingsleger [APL] Zojuist, voor de tweede keer dit jaar, een krachtige gevechtsgroep voor vliegdekschepen ingezet, gevormd rond het vliegdekschip CNS Liaoning, tussen Okinawa en het eiland Miyako, heeft Tokyo aangekondigd dat een Chinees onderzoeksschip zich heeft gewaagd in zijn territoriale wateren, meer bepaald in het niveau van het eiland Yakushima.

Volgens het Japanse Ministerie van Defensie werd dit Chinese marine-onderzoeksschip, dat tot de Shupang-klasse behoort, voor het eerst opgemerkt door de Japanse Maritime Self-Defense Force terwijl het 30 zeemijl ten zuidoosten van het eiland Tanegashima voer.

De Chinese boot voer vervolgens het gebied binnen dat aan Japan grenst, ten zuiden van Tanegashima, voordat het de territoriale wateren van het eiland Yakushima binnenging. [située à 40 nautiques au sud de Kyūshū] Om 6.50 uur [heure locale]19 december. Vervolgens zeilde hij naar het eiland Kochinorabu, voordat hij rond 10.30 uur de Japanse wateren verliet.

READ  Salmonella in de keukens: 59 klanten van een beroemd restaurant leden aan voedselvergiftiging, van wie er 6 in het ziekenhuis werden opgenomen

Blijkbaar is dit incident niet het eerste in zijn soort… “Dit is de negende keer dit jaar dat we de binnenkomst van een Chinees marineschip in de Japanse territoriale wateren hebben aangekondigd”, aldus het Japanse ministerie van Defensie.

Volgens Kyodyo News werd de eerste melding gemaakt in november 2021. En sinds eind april lijkt het tempo van deze inbraken – die niet alleen verband houden met de Senkaku-eilanden, waar Beijing naar op zoek is – te versnellen.

Ter herinnering: de territoriale wateren zijn 12 zeemijl breed, gemeten vanaf de kust. De 12 zeemijl voorbij deze grens komen overeen met de aansluitende zone.

Hoe het ook zij, Tokyo protesteerde via diplomatieke kanalen tegen deze nieuwe invasie van een Chinees militair schip in zijn territoriale wateren. “We hebben onze diepe bezorgdheid geuit”, benadrukte Hirokazu Matsuno, de hoogste kabinetssecretaris van Japan, tijdens een persconferentie.

In Peking wordt echter elke schending van de Japanse territoriale wateren ontkend. De militaire expert voerde aan dat “veel zeestraten in de buurt van Japan internationale zeestraten zijn waar buitenlandse oorlogsschepen vrij kunnen passeren” en “het is een gangbare praktijk voor de Chinese marine om over de hele wereld wetenschappelijk onderzoek te doen”. Song Zhongping, in de pagina’s van de Global Times, een krant dicht bij de Chinese Communistische Partij. Doen alsof Chinese schepen zijn territoriale wateren zijn binnengevaren, is de gebruikelijke manier van Japan geworden om de “Chinese dreigingstheorie” te promoten, en de laatste werd zelfs gewaardeerd.

READ  Bolsonaro verontschuldigde zich na zijn opmerkingen over Venezolaanse jeugd, die als 'kinderachtig' werd belast

Volgens de wet van de zee mag een militair schip inderdaad varen in de territoriale wateren van het Lambda-land … maar alleen op voorwaarde dat de doorvaart “ongevaarlijk” is. Dit veronderstelt het verbod op veel activiteiten, waaronder “het verzamelen van inlichtingen ten koste van de verdediging en veiligheid van de kuststaat”.