Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Japan gaat een houten satelliet de ruimte in sturen

Na bevredigende proeven is Japan van plan een satelliet te lanceren die grotendeels van hout is gemaakt. Een innovatie met enorm veel potentieel, genaamd LignoStella.

Als de Verenigde Staten en NASA leiders in de ruimte zijn, mogen we andere landen niet vergeten. Japan is bijvoorbeeld erg ver gevorderd op dit gebied, met veel innovaties die tot enorme vooruitgang hebben geleid. En de nieuwste vondst van Japanse onderzoekers, die zich voorbereiden op de lancering van een houten satelliet, is er een van.

Ter plekke Fys.orgdeelden onderzoekers van de Universiteit van Kyoto de resultaten van een experiment dat ze op 16 maart 2023 hebben uitgevoerd. Het doel is simpel: bepalen hoe goed hout weerstand kan bieden in de ruimte.

Ruimtebestendig hout

Om dit experiment uit te voeren, werkte de groep onderzoekers samen met het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) en het Japanse houtkapbedrijf Sumitomo Forestry. Ze konden ook rekenen op de hulp van de Japanse astronaut Koichi Wakata, die monsters ophaalde uit het internationale ruimtestation ISS in de ruimte, als onderdeel van de SpaceX CRS-26-missie die plaatsvond tussen november 2022 en januari 2023.

De onderzoekers voerden het experiment uit aan boord van het International Space Station // Bron: NASA Johnson

Deze samenwerking maakte het mogelijk om drie houtsoorten bloot te stellen aan de vijandige omgeving van het internationale ruimtestation ISS en beslissende resultaten te behalen. De onderzoekers ontdekten dat het materiaal niet wordt beïnvloed door de deeltjes van de zon, omringende kosmische straling en plotselinge temperatuurveranderingen. Onder deze omstandigheden kan het hout volgens de onderzoekers 10 maanden intact blijven.

Met drie geteste houtsoorten konden de onderzoekers ontdekken dat magnoliahout het meest duurzaam was, vooral vanwege de algehele sterkte. Het is niet gebarsten, afgebladderd, vervormd of heeft oppervlakteschade opgelopen, zelfs niet na bijna een jaar in een lage baan om de aarde te hebben doorgebracht.

READ  In foto's, de geboorte en drift van een gigantische ijsberg in Antarctica

Hout in de satelliet: een ecologische aanpak?

En om de kracht van hout in de ruimte te onderstrepen, kondigden de onderzoekers ook aan dat het materiaal zal worden gebruikt om een ​​experimentele satelliet te bouwen die in 2024 de ruimte in zal worden gestuurd. De satelliet, LignoStella genaamd, zal delen zien die normaal gesproken met hout zouden zijn gebouwd, vervangen door hout. De hele satelliet zal dus niet van hout zijn.

LignoStella zou er ongeveer zo uit kunnen zien // Bron: Sumimoto Forestry
Een 3D-weergave van hoe LignoStella eruit zou kunnen zien. // Bron: Sumimoto Forestry

Maar het is een enorme stap voorwaarts voor de luchtvaartindustrie, vooral vanuit milieuoogpunt. Bij terugkeer in de atmosfeer van de aarde zou de houten satelliet bij terugkeer volledig verbranden. Het is het tegenovergestelde van een metalen satelliet die vaak in stukken uiteenvalt en ervoor zorgt dat ruimteafval wordt verspreid, en de impact op het milieu is enorm.

Hout brengt ook technische voordelen met zich mee, onder meer omdat het geen elektromagnetische golven blokkeert. Hierdoor kan de LignoStella-satelliet zijn antennes in zijn houten lichaam huisvesten in plaats van erbuiten. Deze truc maakt het mogelijk om een ​​eenvoudiger structuur te bouwen. Een interessant vooruitzicht dus, vooral omdat LignoStella niet het eerste project van deze soort is.


Abonneer u gratis op de Artificial Intelligence-nieuwsbrief, ontworpen door AI’s, geverifieerd door Numerama!

Bekijk de wereld vanuit de ruimte