Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Jan Jongbloed, voormalig doelman van Nederland, is op 82-jarige leeftijd overleden

Jan Jongbloed, voormalig doelman van Nederland, is op 82-jarige leeftijd overleden

Voormalig Nederlandse doelman Jan Jongbloed is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden.

De Nederlandse Voetbalbond maakte vandaag, donderdag, het overlijden bekend van voormalig internationaal doelman Jan Jongbloed, die met Nederland in 1974 en 1978 tweemaal aan de WK-finale deelnam, op 82-jarige leeftijd, na een lange strijd tegen ziekte. “Met grote droefheid vernemen wij het overlijden van Jan Jongbloid (…) De Nederlandse Voetbalbond wenst zijn dierbaren veel moed om dit verschrikkelijke verlies te verwerkenDat meldt de federatie in een persbericht op haar website.

Twee WK-finales gespeeld

De doelman behoorde tot de gouden generatie vanoranje»Uit de jaren zeventig, met wie hij in 1974 en 1978 twee keer op rij in de WK-finale speelde en telkens verloor van gastland Duitsland en daarna Argentinië. Het Argentijnse nationale team won de WK-finale van 1978 met 3-1, aan het einde van het omstreden WK, te midden van militaire dictatuur en een klimaat van intimidatie dat door het oranje team werd veroordeeld. Jongbloed onderscheidde zich door niet te aarzelen om het strafschopgebied van zijn ploeg te verlaten, en hij onderscheidde zich ook door die twee WK-finalewedstrijden zonder handschoenen te spelen.

Geweldige carrière

Hij was een historische doelman voor DWS Amsterdam, speelde 717 professionele wedstrijden en ging pas in 1985 op 44-jarige leeftijd met pensioen toen hij speelde voor de Go Ahead Eagles, nadat hij tijdens een wedstrijd een hartaanval had gehad. Deze lange levensduur leverde hem in 1983 het record op van oudste actieve speler op het Nederlands kampioenschap.