Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Italië kondigt het opleggen van een belasting op “overwinsten” aan, en de spanningen nemen onmiddellijk toe na de val van zijn banken op de aandelenmarkt – Bevrijding

Italië kondigt het opleggen van een belasting op “overwinsten” aan, en de spanningen nemen onmiddellijk toe na de val van zijn banken op de aandelenmarkt – Bevrijding

Nadat de storm op de aandelenmarkten losbarstte, zag de regering van Giorgia Meloni zich dinsdagavond gedwongen de hoogte van haar nieuwe belasting op superbankwinsten te verlagen.

Spannende advertentie. Beurscrash. En een stap terug. De vice-premier van Italië in de extreemrechtse regering van Giorgia Meloni, Matteo Salvini, kondigde maandagavond aan dat het land een belasting van 40% zal heffen op “Superwinsten” banken. Een maatregel die bedoeld is om de kosten van een hogere rente voor huishoudens en bedrijven te compenseren.

Volgens Matteo Salvini hebben deze verhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) de winsten van de banken verhoogd en hun klanten, die het zwaarst te lijden hebben onder de stijging van de debetrentetarieven, gekwetst. Het gaat niet om een ​​paar miljoen, maar om een ​​paar miljard. Het is een maatstaf voor rechtvaardigheid.” Hij stelde het hoofd van de Liga, een extreemrechts partijlid van de regeringscoalitie, gerust.

De 40% zal worden afgetrokken ofwel op het deel van de netto rente-inkomsten voor 2022 dat het bedrag van het boekjaar 2021 met ten minste 5% overschrijdt, ofwel op het dividend voor 2023 dat is geplafonneerd op 10%. Regering. Zo is de voorzitter van de Raad, Giorgia Meloni, van plan middelen te mobiliseren voor de begroting 2024, wat zou kunnen leiden tot een uitputting van de middelen als gevolg van de plotselinge daling van het bbp met 0,3% in het tweede kwartaal.

Een geschilderd “dak” in geval van nood

Op de markten liet de reactie niet lang op zich wachten. De dag na de bekendmaking vielen op de beurs van Milaan alle bankaandelen. Intesa Sanpaolo en Unicredit verloren dinsdag respectievelijk 8,6% en 5,9%. Monte dei Paschi di Siena daalde met 10,8%, Bper Banca met 10,9% en Banco Bpm met 9%.

READ  Hier is uw verwarmingssteun voor 2024

Deze opkomende beursstorm heeft de Italiaanse regering gedwongen haar plan bij te stellen. Dinsdagavond maakte het ministerie van Economische Zaken een toevoeging bekend “dak” voor de nieuwe belasting Om de stabiliteit van bankinstellingen te behouden. Het decreet bepaalt dat “bijdrage [ne pourra] meer dan 0,1% van de totale activa bedragen. van een bank. die moet worden verminderd Aanzienlijke belastingimpact. Dat stellen analisten van zakenbank Jefferies die de totale kost voor banken op 2,5 miljard euro schatten, tegen 4,9 miljard eerder.

Net als hun Europese concurrenten hebben Italiaanse banken hun rente-inkomsten zien stijgen als gevolg van hogere rentetarieven, zonder de bonussen voor de betaalrekeningen van hun klanten te verhogen. Intesa Sanpaolo zag de nettowinst in het eerste halfjaar met 80% stijgen tot € 4,2 miljard. Rivaliserende UniCredit rapporteerde een halfjaarlijkse nettowinst van € 4,4 miljard.