Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nieuwe gewoontes, het einde van de staatssteun… Steeds meer kappers sluiten noodgedwongen hun deuren

Nieuwe gewoontes, het einde van de staatssteun… Steeds meer kappers sluiten noodgedwongen hun deuren

Kapsalons mogen dan wel wild groeien, de sector ziet er niet goed uit. Als slachtoffer van inflatie en een tekort aan talent hebben organisaties geen andere keus dan zich aan te passen om te overleven.

2023,”De verschrikkelijke naderdeVoor kappers? Volgens onderzoeksbureau Altarès zijn tussen 1 januari en 30 juni liquidatie-, vrijheidsbeneming- en bewakingsprocedures voor kapsalons met 50% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Met tot nu toe 600 geregistreerde storingen zou 2023 het trieste record van 2015 kunnen breken, toen meer dan 1.000 salons sloten.

De redenen voor deze ramp? Volgens professionals zijn ze veelzijdig. Met de teruggave van sociale lasten en de terugbetaling van de door de staat gegarandeerde lening, worden de meest kwetsbare salons geconfronteerd met de gevolgen van de infusie van overheidssteun die tijdens de peetvaders van 2020 en 2021 is ingesteld. Voor Christophe Doré, voorzitter van de Nationale Vereniging van Kappersbedrijven (UNEC),De sector is gereguleerdNa uitzonderlijke jaren in verband met covid. En als ditorganiserenHet lijkt misschien wild, en de acteur vindt het essentieel. “Het is noodzakelijk om marktconform een ​​aantal professionals te bereiken, anders verarmt het beroepHij dringt aan alvorens toe te geven dat kapperszakenZeker veel in Frankrijk.Unec telde iets meer dan 100.000 in 2021, toen de sector nog bestondnauwelijks74.000 tien jaar geleden.

hevige competitie

Er is enorm veel bedrijfsinnovatie geweest in de nasleep van Covid. De Fransen voelden zich aangetrokken tot zelfstandig ondernemerschap, vooral in de kappersbranche“Andere Christophe Doré. Gedreven door dit enthousiasme is het aantal kleine ondernemers gestegen: de regeling verenigt bijna 30% van de ondernemingen in deze sector. Te veel concurrentie voor traditionele aanbiedingen?”Zeker is dat we dit nauwlettend in de gaten houden. De kappersbranche is de branche met het hoogste percentage kleine ondernemers. Maar dit zijn voorzieningen die niet trainen, en kappers is vooral een transportberoep“, maalt Christophe Doré. De concurrentie wordt heviger omdat nieuwkomers zich vooral concentreren in grote centra en in middelgrote steden met meer dan 50.000 inwoners, terwijl landelijke beurzen steeds kleiner worden.

READ  De biomassacentrale werd door de stakende medewerkers amper herstart

Volgens het hoofd van Unec gaan kappers door een slechte periode, maar daar blijft het bij.patrouille.”Er is niets om je zorgen over te makenbenadrukt Christophe Doré, die ter illustratie verwijst naar het grote bloedbad van 2015, dat eveneens tijdelijk is.Zijn relatieve optimisme wordt echter niet door de hele beroepsgroep gedeeld.Dit is slechts het beginwaarschuwt Jacques*, directeur van een Parijse kapperszaak. Deze professionele kapper vestigde zich in het 9e arrondissement van Parijs, Jouffroy Pass. “Het is pas acht maanden geleden geopend en wat me vooral verbaast, zijn de veranderingen in klantgewoontenHij constateert angstig.Als slachtoffer van koopkracht verschijnt de kapper niet meer op prioritaire uitgavenposten.Zelfs mijn klanten, van wie de meesten vermogend zijn, maken tijd voor hun bezoekjes. Vroeger kwamen ze elke maand, nu nog maar vier keer per jaarHij heeft spijt van.

Als klanten schaarser zijn, vliegen de kosten weg. Vooral de elektriciteitsrekening. Als hij niet meer kan profiteren van het staatstariefschild, betaalt Jack € 600 aan energie per maand. “Het is onverdedigbaarHij betreurt degenen die zijn loon al acht maanden niet kunnen betalen.Net als veel van zijn collega’s was Jack het slachtoffer.schaar effectOndermijnd door onvoldoende activiteit, winstmarges en ineenstorting van de kasmiddelen, terwijl de uitgaven – energie, rente, leveranciers – toenemen.De omzet beweegt minder omdat kappers hun prijzen verhogen, maar de marges slinkenVan zijn kant geeft het hoofd van Unec toe.

Een ander probleem, en zeker niet het minste, is dat de kandidaten niet op de drempel van de kapperszaak strijden. Net als de horeca kampt de kappersbranche met een door de gezondheidscrisis verergerd tekort aan talent. Frankrijk telde in 2020 iets meer dan 87.320 actieve betaalde kappers, een cijfer dat in tien jaar met 14% is gedaald. “Tien jaar geleden was het al moeilijk te vinden, nu is de opgave onmogelijkJack zucht. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de nieuwe generatie kappers meer gericht is op uren en loon dan hun voorgangers. “Kandidaten vragen steeds meer geld, het is een ramp, zegt de beheerder. Aangezien er meer potentiële werkgevers zijn dan sollicitanten, gaan ze naar de hoogste bieder“.

READ  Een nieuw zonnepark, maar Frankrijk is nog ver verwijderd

Zwaartekracht falen

Zelfs de leerlingen die het beroep levend houden, schieten altijd tekort. Unec stelt op haar website dat “De kappersafdeling verloor sinds 2008 meer dan 50% van haar opleidingspersoneel“.Misschien is de fout in de minimale branches relatief laag, ondanks de recente herbeoordelingen waarover de vakbonden hebben onderhandeld. Of is het de ontbering van het werk, de werklast van de schema’s?”Dat is allemaal lastig, maar er zijn oplossingen om het beroep aantrekkelijker te maken: bijvoorbeeld het verbeteren van opleidingen, inzetten op ondernemerschap of het bieden van internationaal perspectief.“zegt Henri Viot, CEO van de haarketen Mod. Op dit moment lijkt het erop dat de genereuze bonussen die de staat betaalt voor leerlingplaatsen vooral vruchten afwerpen. Het aantal leerlingen in de kappersbranche begint te stijgen, wat hoop geeft voor een lichte verbetering in de komende jaren.

Want de kapsalon blijft een essentiële lokale zaak, inflatie of niet. Om meubels te besparen, hebben organisaties geen andere keuze dan zich te concentreren op uitmuntendheid. “Klanten komen minder vaak, maar als ze komen, willen ze het totaal, dat wil zeggen aandacht en goede serviceVerklaart het hoofd van Mod’s Hair.Het beroep verandert en neigt naar meer eisen.Vandaag de dag de beste kapper zijn is niet meer genoegPascal bevestigt. Je hebt echte dynamiek nodig, een echte werkkracht en weet hoe je met digitale tools om moet gaanDe 58-jarige haarstylist beschouwt Google als een van de grote knelpunten in het vakZonder een goede beoordeling op Google ben je klaar.”Zoals altijd moet je je aanpassen om te overlevenHenri Viot besluit.

READ  Parijs: De borden op de ramen van de Samaritanen veroorzaken verontwaardiging

* De naam is gewijzigd