Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Is het kopen van een van de nieuwste Apple-horloges een milieuwet?

Is het kopen van een van de nieuwste Apple-horloges een milieuwet?

Apple maakte de aankondiging met veel tamtam: sommige Apple Watch Series 9- en Apple Watch Ultra 2-horloges zijn ‘koolstofneutraal’. Achter de term schuilt een belofte: geen effect op de opwarming van de aarde bij aankoop, en zelfs daarna. Wat maakt het tot een “ecologisch” bedrijf? Ik ben daar niet zeker van.

De zogenaamde ‘koolstofneutrale’ Apple Watch. // Bron: Apple

Probeer je mij om te kopen met Apple-gadgets? vroeg Moeder Natuur aan Lisa Jackson, vice-president milieuzaken van Apple. Een zin die werd geuit tijdens de keynote van Apple, waar we zowel de iPhone 15 en Apple Watch Series 9 als de Apple Watch Ultra 2 ontdekten. En zo voelden velen: Apple maakt… GroenwassenZoals alle technologiebedrijven. De beloften zijn echter groter dan andere: sommige nieuwe horloges van Apple zullen ” Koolstof uitstoot Met andere woorden: het zal geen impact hebben op de opwarming van de aarde.Dus: een publiciteitsstunt of echte vooruitgang op milieugebied?

Niet alle Apple Watches worden getroffen

De drie modellen die getroffen zijn door CO2-neutraliteit zijn de Apple Watch Series 9, Apple Watch Ultra 2 en Apple Watch SE (2022). De eerste twee werden bekend gemaakt tijdens de keynote op 12 september. Maar niet alle versies van deze drie verbonden horloges zijn CO2-neutraal:

  • Apple Watch-serie 9:
    • Alleen de aluminium kast wordt getroffen, in tegenstelling tot de roestvrijstalen kast;
    • Wat de armband betreft, wordt alleen de stof als koolstofneutraal beschouwd, in tegenstelling tot de rubberen band en de roestvrijstalen armband;
  • Apple Watch Ultra 2: Oceaanband niet inbegrepen, maar Alpine loop en Track loop zijn wel inbegrepen.
  • Apple Watch SE (2022): Apple heeft dit horloge klimaatneutraal gemaakt, maar alleen met een stoffen band.
READ  De terugkeer van Amerikanen naar de maan wordt "op zijn vroegst" uitgesteld tot 2025.

Koolstof uitstoot »: Apple-merk van milieuvriendelijke producten

De aankondiging van deze nieuwe horloges is voor Apple ook een kans om een ​​merk te introduceren: “ Koolstof uitstoot “Het zit op de zogenaamde CO2-neutrale producten van Apple.

Apple heeft een krachtige belofte gedaan: het bereiken van koolstofneutraliteit in 2030. Dat betekent dat het bedrijf na deze deadline geen broeikasgassen meer mag uitstoten. Dit zou uiteraard niet mogelijk zijn: het bedrijf zou zijn uitstoot op verschillende manieren moeten compenseren.

Groen logo voor “koolstofneutrale” producten // Bron: Frandroid

Er wordt verwacht dat tegen 2030 koolstofneutrale producten wijdverspreid zullen zijn. Ze zijn te herkennen aan de groene markering die de bloembladen van de bloem voorstelt. Op dit moment zijn er alleen de drie nieuwste horloges van Apple. Wat ISO 14021 betreft (die volgens Apple volgt) en de Klimaat- en Veerkrachtcode van 1 januari 2023 is Apple legaal. In theorie is het illegaal verklaren van een product als koolstofneutraal, tenzij bepaalde bepalingen zijn getroffen. Het merk moet een rapport publiceren over de uitstoot van broeikasgassen van het product in kwestie, over de gehele levenscyclus ervan, welke worden vermeden, maar ook welke worden gecompenseerd (en hoe).

Apple-horloges Koolstof uitstoot »: Pure greenwashing van Apple?

Apple blijft een privébedrijf: zijn voornaamste belang is het maken van winst. Achter de milieuambities van Apple kunnen we geloven dat er een economisch belang schuilgaat. Door de prijzen van zijn producten vast te stellen, richt Apple zich op klanten die over de financiële middelen beschikken om zich zorgen te maken over de opwarming van de aarde. Het kan zijn dat er een deel van is Groenwassen Van Apple in zijn communicatie.

READ  Forza Horizon 5: Online problemen en bugs opgelost door Playground Games | Xbox One
Website van Apple gewijd aan zijn milieudoelstellingen // Bron: Frandroid

Aan de andere kant zijn er, zoals blijkt uit het milieurapport van het bedrijf uit 2023, concrete acties ondernomen. Apple zegt dat het bij het meten van de CO2-voetafdruk van Apple Watches rekening houdt met de productie, het transport en het gebruik (gedurende drie jaar) en met de omgang met producten die aan het einde van hun levensduur zijn.

Dit omvat het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de gebouwen van Apple en zijn onderaannemers, het toenemende gebruik van gerecyclede componenten, enz. We nemen ook de aankoop van koolstofkredieten mee, waardoor het mogelijk wordt projecten voor de eliminatie van broeikasgassen te financieren. Ten slotte is er het planten van bomen, waardoor koolstofdioxide kan worden opgevangen, hoewel deze methode door milieuverenigingen in twijfel wordt getrokken. Dankzij al deze middelen kon Apple zich aansluiten bij het merk Carbon Neutral.

Wat de levensduur van producten betreft, wordt Apple al jaren erkend voor zijn inspanningen, vooral op het gebied van softwaremonitoring. Er moeten echter nog verdere inspanningen worden geleverd, vooral met betrekking tot de repareerbaarheid: de kosten van reparaties en de toegang tot reserveonderdelen. Het kopen van een connected horloge van Apple kan milieuvriendelijker zijn dan het kopen van een horloge van een andere fabrikant.

Zijn Apple Watches milieuvriendelijk?

Ten slotte moeten we het verschil niet vergeten tussen milieubewustzijn en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Milieuactivisme omvat het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar niet alleen dat. Het gaat ook om het behoud van ecosystemen en het bestrijden van vervuiling. Niet alle metalen in Apple Watches kunnen echter worden gerecycled, ook al zijn ze CO2-neutraal. Het valt niet te ontkennen dat Apple Watches afval produceren.

READ  Nieuwe update om te downloaden op pc, hier is het nieuws

Hoewel ze CO2-neutraal kunnen zijn (hoewel de compensatiemethode kan worden bekritiseerd), zijn de smartwatches van Apple niet milieuvriendelijk en zouden ze dat ook nooit kunnen zijn. Bovendien is dit niet wat Apple adverteert: het handelsmerk specificeert “ Zojuist » Deze producten zijn CO2-neutraal. Het is simpel gezegd, maar de meest milieuvriendelijke Apple Watch is nog steeds degene die je niet koopt.


Wij nodigen u uit om ons te volgen Download onze Android- en iOS-app. Daar kunt u onze artikelen en bestanden lezen en de nieuwste YouTube-video’s bekijken.