Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Is er een collectief onbewuste?

Het onderbewustzijn is nauw verbonden met de geschiedenis. Dit wordt aangetoond door Hervé Mazurel, historicus van invloeden en fantasieën, in “The Unconscious or Oblivion of History” (Discovery, 2021).

We bevinden ons in een permanente sociaal-historische evolutie. (Hervey Mazurel)

Een historicus van invloeden en fantasieën, een specialist in Romantisch Europa, bestudeert de relatie tussen het individuele en collectieve onbewuste. Hervé Mazurel is onze gast ter gelegenheid van de publicatie Onderbewuste of vergeetachtige geschiedenis. De diepten, transformaties en revoluties van het emotionele leven (Ontdekking, 2021).

De moeilijkheid van de psychoanalyse bij het exporteren naar andere landen houdt verband met het feit dat er een vorm van etnocentrisme is in de benadering van het onderwerp, die niet consistent is in de geschiedenis en tussen culturen. (Hervey Mazurel)

Bovendien, als zijn doel niet was om Sigmund Freud aan te vallen, laat Hervé Mazurel zien dat de vader van de psychoanalyse een stevig predikaat van het onbewuste wilde maken door het te associëren met de universaliteit van de mythe. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het Oedipuscomplex. Nu, van dromen tot seksueel verlangen, wordt het intieme vervuild door sociale en historische factoren.

Door het open te stellen voor andere disciplines, stelt Hervé Mazurel eindelijk voor om de psychoanalyse te redden.

We bevinden ons in een permanente sociaal-historische evolutie. (Hervey Mazurel)

Audiofragmenten:

READ  Seine Navy. Een week voordat het uiteenvalt, blijft de infectiegraad afnemen