Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Iran zegt dat door de VS vrijgegeven miljarden dollars zullen worden gebruikt voor ‘geautoriseerde goederen’

Iran zegt dat door de VS vrijgegeven miljarden dollars zullen worden gebruikt voor ‘geautoriseerde goederen’

De woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, zei dat Iran alleen het geld kon krijgen “om voedsel en medische apparatuur te kopen”.

Op donderdag 10 augustus kondigden families en Washington de overplaatsing aan van vijf Amerikanen die in Iran vastzaten van hun gevangenis naar huisarrest, in de eerste stap in een fragiele overeenkomst die zou kunnen leiden tot het ontdooien van miljarden dollars voor Teheran.

De volgende stap in de deal, volgens een bron die bekend is met de onderhandelingen, is mogelijk de overdracht van 6 miljard dollar aan Iraanse fondsen die in Zuid-Korea zijn bevroren, naar een speciale rekening in Qatar. Iran kan het gebruiken voor humanitaire aankopen zoals voedsel en medicijnen. De chef van de Iraanse centrale bank, Mohammad Reza Farzin, zei zaterdag dat alle Iraanse fondsen die in Zuid-Korea zijn bevroren, zijn vrijgegeven en zullen worden gebruikt voor “toegestane goederen”.

Het bericht op de sociale media van Mohammad Reza Farzin leek de opmerkingen te bevestigen die de dag ervoor vanuit Washington waren verspreid, waarin stond dat er grenzen zouden zijn aan wat Iran zou kunnen doen met het geld dat vrijkwam onder de opkomende deal die ertoe leidde dat vijf Amerikanen uit de gevangenis werden vrijgelaten. Teheran. .

De woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, zei dat Iran alleen het geld kon krijgen “om voedsel, medicijnen en medische uitrusting te kopen die geen dubbel militair gebruik zullen hebben”. Iraanse activa worden geschat op ongeveer $ 6 miljard in Zuid-Korea.

De vijf Amerikanen mogen Iran verlaten zodra het geld is vrijgegeven.

READ  In de VS slagen Joe Biden en de Republikeinen er nog steeds niet in om overeenstemming te bereiken over schulden

Farzin schreef in een post op Platform X, voorheen bekend als Twitter, dat het geld zal worden overgemaakt naar zes Iraanse banken in Qatar.