Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Iran vreest dat stroomuitval zal verergeren door cryptocurrency

Energie-intensieve bitcoin-mining verzwakt het toch al kwetsbare elektriciteitsnet van Iran.

Het staatsbedrijf voor elektriciteitsdistributie zei zondag dat de cryptocurrency-mijnbouwactiviteiten van Iran deze winter meer stroomstoringen kunnen veroorzaken. Na een verbod op cryptocurrency-mining in mei, hebben de autoriteiten medio september opnieuw toestemming gegeven voor de energie-intensieve praktijk die onder andere heeft bijgedragen aan de verzadiging van het zwakke elektriciteitsnet van Iran deze zomer.

Daar is het openbare elektriciteitsdistributiebedrijf bang voor, althans nu “10% van de stroomuitval deze winter is te wijten aan het gebruik van illegale mijnbouwmachines.” Het land werd deze zomer geteisterd door frequente stroomstoringen. 20% ervan werd gegenereerd door illegale cryptocurrency-machines, stelt het bedrijf in een persbericht.

politie operaties

Deze stroomstoring veroorzaakte woede bij de bewoners toen de temperatuur op sommige plaatsen boven de 50 graden kwam, wat de politie ertoe bracht verschillende operaties uit te voeren tegen illegale mijnwerkers die ervan werden beschuldigd energie te verspillen. Iran was een van de eerste landen die het “minen” van bitcoins in september 2018 legaliseerde, op voorwaarde dat degenen die ze maken vooraf toestemming krijgen van de autoriteiten.

Iraniërs wisselen onofficieel dagelijks ongeveer 700 bitcoins uit, volgens een parlementair rapport, waarin staat dat van de 324.000 bitcoins die jaarlijks in de wereld worden “gedolven”, 19.500 zich in de Islamitische Republiek bevinden.

Ambtenaren zeggen dat cryptocurrency-overdrachten een manier zijn waarop Iran de effecten kan verzachten van Amerikaanse sancties die zijn economie verstikken. Gelokt door gunstige tarieven op elektriciteit, haastten veel buitenlandse bedrijven zich naar Iran, afkomstig uit China, Rusland, Duitsland of zelfs Australië, en mochten ze bitcoins minen. Tegenwoordig blijven alleen Chinese bedrijven extraheren.

READ  Groot-Brittannië evacueert 200 honden en katten controversieel