Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Intensieve lichamelijke activiteit vermindert het risico op een beroerte

Intensieve lichamelijke activiteit vermindert het risico op een beroerte

Tienduizend stappen en meer. We weten, en we herhalen het vaak in deze column, dat lichamelijke inactiviteit een plaag voor de volksgezondheid is. Het brengt het risico op niet-overdraagbare ziekten en vroegtijdige sterfte met zich mee, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die schat dat mensen die lang zitten 20% tot 30% kans hebben om te overlijden in vergelijking met mensen die lang zitten. tijd. Energiek.

studie Het toonde net aan dat inactiviteit, samen met een gebrek aan fysieke activiteit – de twee gaan vaak hand in hand – het risico op een beroerte verhoogt. Hoe hoger de intensiteit van de activiteit, hoe lager het risico.

In Frankrijk krijgen elk jaar minstens 150 duizend mensen een beroerte, met een snelheid van één per vier minuten, van wie er 30 duizend overlijden. “Beroertes zijn al lang beschreven als een ziekte van ouderen, die steeds meer volwassenen van middelbare leeftijd (vooral vrouwen onder de 55 jaar) treft met veranderingen in levensstijl (met name meer gebrek aan lichaamsbeweging en een zittende levensstijl) en de ontwikkeling van cardiovasculaire risicofactoren. Met het roken van tabak op de voorgrond”En de Dat heeft de Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS) eind 2018 aangegeven.

In Frankrijk krijgen elk jaar 150.000 mensen een beroerte, of elke 4 minuten één persoon.

Laten we teruggaan naar deze zaak. Een team van onderzoekers van de San Diego State University (Californië, VS) analyseerde gegevens van 7.607 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar, van mei 2009 tot januari 2013, zonder vaatgeschiedenis. Accelerometers die op de heup werden gedragen, maakten het mogelijk om het tempo en de intensiteit van hun bewegingen een week lang te volgen. De onderzoekers maten sedentaire tijd, lichte fysieke activiteit (rond het huis lopen) en meer krachtige activiteit zoals stevig wandelen of fietsen. Vrijwilligers moesten het minstens 16 uur per dag dragen. Resultaten, na zeven jaar: mensen die meer dan 13 van de 16 uur zittend doorbrachten, hadden een 44% hoger risico op een beroerte dan degenen die minder dan 11,8 uur zittend doorbrachten. Erger nog, elk extra uur dat u elke dag zittend doorbrengt, verhoogt uw risico op een beroerte met 14%.

READ  De eerste menselijke dragers van deze vaak dodelijke schimmel werden ontdekt in bomen

specifiek effect

Integendeel, korte perioden van regelmatige lichaamsbeweging waren gunstig, verwijst naar de studie. “Een van de sterke punten, gezien het aantal mensen, is om het specifieke effect van fysieke activiteit te benadrukken, terwijl al het andere gelijk is aan andere risicofactoren voor een beroerte zoals diabetes, arteriële hypertensie, obesitas, tabak …” Professor Matteo Zuber, hoofd van de afdeling Neurologie van het Saint Joseph Hospital in Parijs bevestigt.

Je hebt nog 29,62% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.