Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Warschau verzamelde de democratische oppositie zich met een enorme mars

In Warschau verzamelde de democratische oppositie zich met een enorme mars

“Dit is niet alleen de grootste politieke mobilisatie in de Poolse politieke geschiedenis, het is zonder twijfel de grootste politieke bijeenkomst ter wereld vandaag de dag.Donald Tusk pronkte op zondag 1 aan het hoofd van een enorme wit-rode parade in Warschauelk Oktober. Volgens de gemeenteraad van de Poolse hoofdstad, die wordt geleid door Rafal Trzaskowski, een goede vriend en lid van dezelfde Democratische Partij, demonstreerden bijna een miljoen mensen in de middag, terwijl de online nieuwssite demonstreerde. Onet Hij stelt 600.000 tot 800.000 deelnemers voor.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In Polen is de riskante gok een verdeelde democratische oppositie

Voormalig Poolse premier (van 2007 tot 2014) Donald Tusk, aan het hoofd van de coalitie die bij de parlementsverkiezingen van 15 oktober ongeveer 28% kreeg en geleid wordt door zijn Burgerplatformpartij, hoopt dat deze krachtronde zal slagen. Het zal hem weer op het stembiljet brengen. Groeiende hoop te midden van een mobilisatie die de vorige mars op 4 juni overtreft, die al 500.000 mensen in de hoofdstad bijeenbracht en de coalitie in staat stelde 30% van de stemintenties te bereiken.

Het lijkt echter een uitdaging om voorbij de nationale conservatieven van PiS te komen. Volgens de stemvoorspellingen leidt de partij van Jaroslaw Kaczynski, die sinds 2015 aan de macht is, de race met 36% van de stemmen. De hele uitdaging voor de liberale coalitie is dus niet het stelen van stemmen van de twee electorale allianties die nodig zijn om te kunnen regeren: Nieuw Links en Derde Weg, die elk 9% krijgen. Behalve dat de “Derde Weg” nog steeds gevaarlijk flirt met de drempel van 8% die vereist is voor coalities om toe te treden tot het parlement, het lagerhuis van het Poolse parlement. Dit betekent een vrijwel zekere overwinning voor de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid.

READ  De robothond van Boston Dynamics zal de site beschermen tegen dieven uit de oudheid

Tegen ‘haattaal’

Zondag wilden honderdduizenden mensen die de hoofdstraten van Warschau overstaken, geloven in politieke verandering op 15 oktober. Hij voegde eraan toe: “Toen Tusk aan de macht was, hadden we de rechtsstaat en stonden de Polen niet tegenover elkaar.” bevestigt Christina, een 65-jarige gepensioneerde die in Radom woont, 100 kilometer ten zuiden van Warschau. Deze getrainde scheikundige, met een hart op haar wang geplakt, kwam in een bus die was gecharterd door de groep van Donald Tusk. Ze bevestigt dat het aantal vrijwilligers groter was dan vier maanden geleden. “Ik wist van het communisme, maar ik had nog nooit zulke haattaal gezien die door PiS werd gebruikt.” betreurt deze Poolse vrouw, die bang is de Europese Unie te verlaten als de democratische oppositie niet wint.

Je hebt nog 39,83% van dit artikel te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.