Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Venezuela maakt de oppositie een einde aan het “mandaat” van Juan Guaido.

Verlaat Juan Guaidó. zelfverklaarde interim-president van Venezuela Het wordt door hem achtergelaten. De tegenstanders die de voormalige parlementsvoorzitter in 2019 naar de voorgrond van het politieke toneel duwden, hebben zojuist een einde gemaakt aan de “interimregering”. Ondanks de actieve steun van Washington is Guaido er niet in geslaagd president Nicolás Maduro te vervangen of zelfs maar te verzwakken. Verkozen in 2013 en herkozen in 2018, een betwiste stemming, bereidt de laatste zich voor om zijn 10 jaar aan de macht te vieren.

Als het falen van de strategie die vier jaar geleden door de oppositie is uitgestippeld duidelijk is, is de marginalisering van de heer Guaido daar niet unaniem. Meer verdeeld dan ooit, zijn de ogen van de leiders – en hun ambities – gericht op de presidentsverkiezingen van 2024.

Drie oppositiepartijen steunden de afschaffing van de interim-regering: Accion Democracy (AD, Democracy Movement), Primero Justicia (PJ, Justice First) en Un Nuevo Tiempo (UNT, New Time). In een op dinsdag 27 december gepubliceerd persbericht rechtvaardigen deze partijen – bekend als de G3 – hun standpunt door te stellen dat “Vanuit moreel oogpunt was de Voorlopige Regering het toneel van corruptieschandalen.” Vanuit politiek oogpunt, En ze voegen toe, is niet langer nuttig voor het vestigen van democratie in Venezuela en doet er niet toe in de ogen van de burgers. »

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees De officiële hervatting van de onderhandelingen tussen de regering van Nicolás Maduro en de Venezolaanse oppositie

De reacties zijn sterk op sociale netwerken. Sommige tegenstanders beweren dat de G3 door Guaido af te zetten de facto legitimiteit erkent en dienstbaar is aan “Dictator Maduro” . Anderen stellen dat de “interim-president” niets meer was dan een pion op de partijen die hem vandaag verraden.

READ  Verwoestende bosbranden in Californië - brandweerlieden zenden buitengewone beelden uit in het hart van de hel

Mogelijke internationale gevolgen

Veel Venezolanen zeggen dat ze moe zijn van wat zij zien als politieke strijd, zonder impact op hun dagelijks leven. Volgens opiniepeilingen die de afgelopen maanden zijn gepubliceerd, zijn de oppositie en haar leiders bij de publieke opinie net zo in diskrediet gebracht als de Chavista’s die aan de macht zijn. Juan Guaido is nog minder populair dan Nicolás Maduro.

Als hij wordt beëdigd op 10 januari 2019 Voor een tweede termijn zeggen parlementsleden van de oppositie, die een meerderheid hebben in de Nationale Assemblee en meedoen aan de verkiezingen van 2018, dat er “Usurpatie van macht.” Vervolgens drongen ze er bij afgevaardigde Juan Guaidó, die ze zojuist tot kamervoorzitter hadden gekozen, op aan om tijdelijk het presidentschap van de republiek op zich te nemen. “volgens de grondwet”. Het politieke manoeuvreren werd gevalideerd door de Verenigde Staten en hun belangrijkste bondgenoten, waaronder Frankrijk, die Juan Guaido erkenden als de legitieme president van Venezuela. Afgevaardigden van de oppositie zullen volgend jaar weigeren de legitimiteit van de parlementsverkiezingen te erkennen. Ze blijven dus eigenlijk stilzitten. Velen van hen werden gedwongen in ballingschap te gaan.

49,94% van dit artikel blijft voor u over om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.