Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Noord-Ierland zijn er nu meer katholieken dan protestanten

In Noord-Ierland zijn er nu meer katholieken dan protestanten

Volgens bevindingen identificeert 42,3% van de inwoners van Noord-Ierland zich nu als katholiek, vergeleken met 37,3% als protestant of ander christelijk geloofa Census gepubliceerd door het Statistics and Research Agency of Northern Ireland (Nisra).

Artikel door

gepubliceerd

Modernisering

leestijd : 1 minuut.

Dit is de eerste keer in Noord-Ierland en het zou voorstanders van hereniging met de Republiek Ierland kunnen aanmoedigen. Volgens de resultaten van een op donderdag 22 september gepubliceerde volkstelling vormen katholieken de meerderheid in Noord-Ierland. Volgens de volkstellingsresultaten van het Northern Ireland Statistics and Research Agency (Nisra) identificeert 42,3% van de Noord-Ierse bevolking zich nu als katholiek, vergeleken met 37,3% als protestant of ander christelijk geloof.

Bij de laatste volkstelling in 2011 identificeerde 48% van de bevolking zich als protestant en 45% als katholiek of ander christelijk geloof. In 2001 zei 53% van de bevolking dat ze protestant waren en 44% katholiek.

De resultaten van de volkstelling zouden dus de hereniging van Noord-Ierland met de Republiek Ierland op tafel kunnen leggen. Ter herinnering: Noord-Ierland werd 101 jaar geleden geboren met een geografische verdeling die zorgde voor een protestantse meerderheid daar, en dus macht voor vakbondsleden, pro-associatie met het Verenigd Koninkrijk. In de rest van het eiland, nu de Republiek Ierland, zijn katholieken in de meerderheid.

READ  De 'voorzichtige ontwikkeling' van Australië op het gebied van energietransitie