Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland zijn buitenlandse studenten minder welkom

In Nederland zijn buitenlandse studenten minder welkom

In Nederland is het tij gekeerd voor internationale studenten. Ze zijn lang vertroeteld door universiteiten – in die mate dat ze 25% van de inschrijvingen vertegenwoordigen – en krijgen nu de schuld van alle kwalen. Het toenemende aantal buitenlanders in het hoger onderwijs is een controversieel onderwerp geworden. Opmerkingen Uit de Volkskrant.

Een situatie die vaak slecht wordt ervaren door de betrokkenen. Dat blijkt uit een wekelijkse enquête onder meer dan 350 studenten uit bijna elk land ter wereld, van Duitsland tot Mexico, inclusief Peru en Zambia.

Hoewel het duurder is om in Nederland te studeren dan elders in Europa (zoals Duitsland of Frankrijk), zeggen de meesten dat ze aangetrokken werden door de reputatie van het land op het gebied van levenskwaliteit en de uitmuntende opleiding die wordt gegeven. “Tegenwoordig maken veel mensen zich zorgen over de manier waarop er in politieke kringen, maar ook in andere delen van de samenleving, over hen gesproken wordt.”

Een Poolse student ingeschreven aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) zegt:

“Ik werd niet verwelkomd door de Nederlanders. Ze proberen ons de schuld te geven van de huisvestings- en socialezekerheidsproblemen.

Bij de parlementsverkiezingen van afgelopen november won de PVV (Vrijheidspartij) van Geert Wilders 37 van de 150 zetels in de Tweede Kamer, wat een keerpunt markeerde. “De meeste mensen zijn vriendelijk. Maar na de verkiezingen zag ik een verandering in de houding tegenover buitenlanders. Chili Constanza Lobos, student aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, meldt.

Een gevolg van de huizencrisis

Alexandra McArdle, een in Hongkong geboren Britse staatsburger die rechten studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen, getuigt:

“Ik ontmoette Nederlanders: ze vertelden me 'alles is duur vanwege mensen zoals jij'.”

De huizencrisis, die in de voorhoede van de Nederlandse zorgen staat, heeft daar veel mee te maken. Volgens een Britse student houden universiteiten onvoldoende rekening met woningtekorten bij het werven van buitenlandse studenten. “Dit is uiteraard frustrerend voor de mensen hier die op zoek zijn naar woonruimte.

READ  Maxima en Willem-Alexander verwelkomen start vaccinatie in Nederland
[…] Lees meer over internationale post

Over hetzelfde onderwerp: