Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

KLM is in Nederland veroordeeld vanwege ‘vage en generieke’ reclame

KLM is in Nederland veroordeeld vanwege ‘vage en generieke’ reclame

Het Nederlandse rechtssysteem stond woensdag 20 maart in het voordeel van de NGO's Fossielvrij NL en ClientEarth. In juli 2022 spanden ze een rechtszaak aan tegen de luchtvaartmaatschappij, waarbij ze hen beschuldigden van reclame “Misleidend” In de duurzaamheid van zijn vliegtuigen, met andere woorden, ‘greenwashing’ (overcommunicatie rond milieu-inspanningen, het feit dat mensen geloven dat hun operatie duurzaam is).

De rechtbank Amsterdam, die over deze vraag oordeelde, oordeelde dat KLM met haar advertenties consumenten had misleid “vaag en algemeen” Wat betreft de stabiliteit van zijn vluchten. De meeste advertenties maakten deel uit van de campagne 'Fly Responsably' “Bewustmakingscampagne” In de ogen van de luchtvaartmaatschappij, maar niet in de ogen van de rechter.

Schilderen “heel mooi”

Deze advertenties varieerden van algemene uitspraken zoals “Kom met ons mee bouwen aan een duurzamere toekomst”, Voor verklaringen over duurzame brandstof geproduceerd uit hernieuwbare bronnen: “De verzekerde oplossing”. Hoewel deze brandstof kan helpen de schadelijke impact van de luchtvaart te verminderen, termijn “vast” Te exhaustief en niet sluitend genoeg, oordeelde de rechtbank.

“De bewering dat dit een 'veelbelovende oplossing' is, schetst een zeer rooskleurig beeld” De impact van zo’n actie, Hij wees erop.

Duurzame brandstoffen: KLM zegt dat luchtvaartmaatschappijen niet alleen moeten opereren

Hetzelfde geldt voor bebossing. De luchtvaartmaatschappij zei dat ze de CO2-uitstoot van een vliegtuig kon compenseren door bomen te planten, maar zo eenvoudig is dat niet, zeggen NGO's.

‘Deze maatregelen verminderen alleen maar de negatieve milieuaspecten en wekken de valse indruk dat vliegen met KLM duurzaam is’ betreurde de rechtbank.

Omdat KLM de betreffende advertenties echter niet meer uitzendt, heeft de rechtbank geen wijziging bevolen.

READ  Volgens de eerste schatting trekt de inflatie weer aan

Ja contact, maar ” De eerlijke en zekere manier »

Volgens gerechtelijke documenten heeft KLM het idee ontkend dat haar verklaringen vals waren en zei dat het bedrijf vrij is om haar duurzaamheidsinspanningen te communiceren. “Als KLM haar ambities om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot terug te dringen naar consumenten communiceert, moet ze dat op een eerlijke en concrete manier doen” De rechtbank reageerde.

En voor de rechtbank was het probleem niet de reclame van de luchtvaartmaatschappij. KLM “Luchtvaartmaatschappijen kunnen reclame blijven maken en hoeven consumenten niet te waarschuwen dat de huidige luchtvaart niet duurzaam is.” Hij wees erop. Iets om de betrokkene een plezier te doen. “We zijn blij dat de rechtbank heeft geoordeeld dat we met onze klanten en partners kunnen blijven communiceren over onze aanpak om de luchtvaart duurzamer te maken. We leren voortdurend hoe we ze beter bij het proces kunnen betrekken.” zei ze in een verklaring.

“Het zou goed zijn als de rechtbank ons ​​meer duidelijkheid geeft over hoe het kan en hoe wij open en eerlijk kunnen blijven communiceren over onze aanpak en onze activiteiten.” KLM wijst erop dat zij geen uitdrukkingen meer gebruikt die de kern van de zaak zijn “Sinds een tijdje”.

Air France-KLM duikt aan het einde van het jaar in de rode cijfers en zakt op de aandelenmarkt

Ben Smith, algemeen directeur van Air France-KLM, het moederbedrijf van het Nederlandse bedrijf, betoogde van zijn kant. “Onze grootste investeringen zitten in nieuwe vliegtuigen, en we hebben miljarden toegezegd om ze te kopen.” euro.

READ  De Nederlandse gratie is 'het begin van een lange weg', zegt King

Het kopen van de nieuwste generatie vliegtuigen, die minder vervuilend zijn dan hun voorgangers, “Een concreet voorbeeld van wat wij doen om te verbeteren” De impact van KLM op het milieu, aldus Ben Smith tijdens een rondetafelconferentie op de Airline Executives Summit in Brussel. Volgens hem zijn er geen beschuldigingen van ‘greenwashing’. “Geen eerlijke beoordeling weergeven” De inspanningen van het bedrijf.

Luchtvaartmaatschappijen in de kijker, maar niet alleen

KLM is het onderwerp van een nieuwe klacht, dit keer bij zestien andere luchtvaartmaatschappijen. Afgelopen juni dienden 23 verenigingen uit 19 landen klachten tegen hen in “Greenwashing” Maar “Misleidende bedrijfspraktijken”. Verenigingen, leden van de Europese Unie van Consumenten (BEUC), bekritiseren de bedrijven. “Geeft aan dat de luchtvaart ‘duurzaam’, ‘milieuverantwoord’ en ‘groen’ kan zijn, Geïllustreerd door CLCV en UFC-Que Choisir in Applicants.

Meer in het algemeen is de EU de afgelopen jaren voorzichtiger geweest ten aanzien van ‘greenwashing’. In 2020 dekt het al de helft (53%) van de 150 groene claims (verpakkingen, reclame) die door de Europese Commissie zijn onderzocht. “Onduidelijke, misleidende of ongefundeerde informatie”. Textiel, cosmetica, huishoudelijke apparaten… geen enkele sector blijft gespaard.

Sindsdien heeft Brussel het onderwerp opgepakt en actie ondernomen. Half maart keurden Europese vertegenwoordigers een wetgevingsvoorstel goed om alle milieuclaims te verbieden die niet door feiten worden ondersteund (“gemaakt van gerecycled plastic”, “neutrale verdeling in CO2”, “biologisch afbreekbaar”, “oceaanvriendelijke zonnebrandcrème”, enz. ) als het over kleding of verpakkingen gaat. Medio januari bevestigde het Europees Parlement een overeenkomst die met de lidstaten was bereikt om zogenaamde ‘generieke’ milieuclaims te verbieden die als vals worden beschouwd, zoals ‘groen product’ of ‘100% natuurlijk’.

READ  Waarom veroorzaakte de oude telefoon van de premier controverse?

(met AFP)