Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland verbiedt een stad vleesadvertenties

Geplaatst op 9 september 2022, 07:10 uur

In Harlem is er geen sprake meer van om de consument meer vlees te laten eten. Een Nederlandse stad aan de rand van Amsterdam gaat als eerste stad ter wereld reclame voor vlees in de openbare ruimte verbieden. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

De stad met 160.000 inwoners hoopt de consumptie van vleesproducten te beperken, daarbij verwijzend naar de impact ervan op de opwarming van de aarde. Het verbod, dat vorig jaar is afgesproken, gaat in vanaf 2024.

“Advertenties niet toegestaan ​​op bussen, schuilplaatsen en schermen in Harlem”, details “The Guardian”. In Nederland hebben steden als Amsterdam, Leiden of Den Haag reclame voor vliegtuigen, benzineauto’s of fossiele brandstoffen al verboden. Niemand heeft ooit met vlees te maken gehad.

“Een signaal”

De beslissing van Harlem maakte experts uit de vleesindustrie boos. Volgens hen gaat de gemeente “te ver in mensen vertellen wat het beste is”, constateert “The Guardian”. Als reactie hierop werd een campagne gelanceerd om vleeseten te promoten als een “kwestie van smaak”. In de politieke wereld is de actie niet unaniem. Sommige tegenstanders veroordelen de aanval op de vrijheid van meningsuiting.

“Je kunt mensen niet vertellen dat er een klimaatcrisis is en ze aanmoedigen om producten te kopen die daar deel van uitmaken”, antwoordde Ziggy Glaze, een adviseur bij de milieupartij GroenLinks, een bureau voor milieubescherming. Voor haar is deze beslissing “een signaal”. “Als het landelijk wordt opgepakt, zal het geweldig zijn”, voegde hij eraan toe.

24 kg vlees per persoon per jaar

De nadelige effecten van de veehouderij op het klimaat zijn bekend. Ontbossing, begrazing van vee en de omzetting van ecosystemen in landbouwgewassen zijn verantwoordelijk voor bijna een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

READ  In Nederland werden prins Harry en Megan Markle vernederd, een nieuwe slag voor het koppel

Om de EU-doelstelling voor netto nulemissies tegen 2050 te bereiken, moet volgens onderzoek van Greenpeace de vleesconsumptie met 24 kg per persoon per jaar worden verminderd. Momenteel consumeert een persoon in West-Europa gemiddeld 85 kg vlees per jaar. In Nederland, de grootste vleesexporteur van de EU, ligt het gemiddelde op 75,8 kg per persoon per jaar.