Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland probeert Greenpeace ze te verbieden

In Nederland probeert Greenpeace ze te verbieden

Milieugroepering Greenpeace veroordeelde donderdag de klimaatimpact van een sterke toename van het aantal privéjets vanaf Nederlandse luchthavens en pleitte voor een verbod.

In de eerste negen maanden van 2022 werden zo’n 16.147 privévluchten uitgevoerd naar de luchthavens Schiphol en Rotterdam, meer privévluchten dan in 2019 voor de pandemie, toonde Greebies aan in een onderzoek. Veelvuldig gebruik van deze luxe vorm van vervoer zorgt voor een uitstoot van broeikasgassen gelijk aan 40.000 auto’s per jaar.

“Het schokt ons dat in tijden van klimaatcrisis een bepaalde groep minder maar meer is gaan vliegen op de meest vervuilende privéjets”, zegt Dewi Sloch, klimaat- en energie-expert bij Greenpeace Nederland. “We moeten dit stoppen, dus we bevelen een verbod op privéjets’, zei hij in een persbericht.

Zijn jettrips te kort?

Een studie van de Nederlandse milieudenktank CE Delft Ook blijkt dat één op de drie privévliegtuigen die vanaf Schiphol of Den Haag-Rotterdam Airport vertrekken, wordt gebruikt voor reizen van minder dan 500 kilometer.

“Populaire bestemmingen zijn onder meer Parijs en Antwerpen, steden die goed bereikbaar zijn met de trein”, aldus Greenpeace in een verklaring. “Er zijn zeer populaire vluchten naar bestemmingen als Mallorca, Ibiza en Cannes”, aldus de organisatie.

Greenpeace wees erop dat de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid geen rekening houden met privévliegtuigen en het maximum van 440.000 vluchten per jaar voor 2023 op Amsterdam Airport Schiphol.

Business Class: weinig stoelen voor veel stoelen?

“Deze vrijstelling voor privéjets laat zien wat er mis is met de luchtvaartindustrie”, zegt Dewey Slouch. “We willen dat de luchtvaartindustrie stopt met vervuilen en eindelijk klimaatdoelstellingen heeft. »

READ  Nederland zakt van de ranglijst als derde landbouwexporteur ter wereld

“De eerste stap is het afschaffen van korte vluchten en luxe privéjets voor de rijken”, zegt Dewey Slouch.

Business class passagiers nemen ook meer ruimte in op vliegtuigen. Volgens het onderzoek zouden er meer passagiers in het vliegtuig passen als ze gewone stoelen hadden in plaats van business class.

Lees verder: