Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland, op de wegen van Vincent van Goghs geboorteland Brabant

Zijn Provençaalse schilderijen hebben hun sporen nagelaten in de hoofden van mensen, en we vergeten soms dat Van Goghs kunst zijn wortels heeft in zijn eigen Brabant. In dit gebied maakte hij bijna een kwart van zijn productie en zijn eerste meesterwerk, Aardappel etersZe begreep heel goed welk voordeel ze kon halen uit de fascinatie die de schilder opriep.

Door de jaren heen belichtte de kunstenaar de plaatsen die hij bezocht in zijn jeugd en als dertiger, toen hij terugkeerde met zijn ouders, vóór zijn permanente ballingschap in Frankrijk.

Negen locaties die Van Gogh in zijn jeugd bezocht

De locaties, die door fietspaden met elkaar verbonden zijn, zijn verspreid over negen steden en dorpen en zijn zowel interessant voor kunstliefhebbers als voor liefhebbers van natuur en mooie architectuur (watermolens, overdekte huizen…).

In Zundert, in de buurt van Breda, niet ver van de Belgische grens, werd de schilder geboren op 30 maart 1853 – en werd hij volledig herbouwd in 1903 – en biedt hij een route aan die bestaat uit historische gravures en videoprojecties.

De aangrenzende protestantse kerk is een mooi bakstenen gebouw uit 1806 “99% echt”, aldus de lokale gids. De tot het wezenlijke uitgeklede inrichting geeft een idee van de soberheid waarin Vincent, zoon en kleinzoon van een dominee, opgroeide. Op een nabijgelegen begraafplaats is het graf van zijn oudere broer, die een jaar voor zijn geboorte stierf en zijn meisjesnaam droeg.

READ  Premier Mark Rutte verzwakt door boerenopstand

Slechts één jaar op de gemeentelijke school

In deze overwegend katholieke plattelandsprovincie, waar protestantse gezinnen in afzondering leven, gaat de kleine Vincent, in zichzelf gekeerd en eenzaam, slechts een jaar naar een gemeenteschool, waar de kinderen van boeren worden bezocht die door zijn burgerlijke familie als de ergste worden beschouwd. Voordat hij op 11-jarige leeftijd naar kostschool ging, kreeg hij thuis een basisopleiding van een gouvernante die hem kennis liet maken met schilderen.

Vijf jaar later begon de jongeman te trainen bij een van zijn drie ooms in de kunsthandel. Hij werd naar Den Haag gestuurd, vervolgens naar Londen en Parijs, waar hij een vak vond dat hem al snel begon te walgen en in 1876 nam hij ontslag. Een paar jaar later besloot Van Gogh op 27-jarige leeftijd om predikant te worden. , het leven van een kunstenaar omarmen.

Het is onder deze naam dat het in 1881 is opgenomen in het register van de gemeente Eton. Tijdens zijn verblijf van acht maanden oefent Vincent onhandig in de geest van Jean-Francois Millet, die hij bewondert, schetsen van boeren die bezig zijn met hun dagelijkse klusjes met potlood en pen.

Op zoek naar ‘harde gezichten met een laag voorhoofd en dikke lippen’.

Maar het is moeilijk om zijn modellen ervan te overtuigen niet in hun zondagse kleding te poseren. Zoals hij in een van zijn brieven aan zijn broer Theo uitlegde (hij zou er in achttien jaar meer dan 650 schrijven), zocht hij niet “Pure schoonheid” Maar nog steeds “Harde gezichten met laag voorhoofd en dikke lippen”.

Vincent van Gogh brengt uren door in hutten met lemen vloeren, waarbij hij rijen populieren en berken met knoestige stammen vergelijkt met de vogelnesten die hij verzamelt. Hij voelt zich beter bij ellendige landarbeiders en wevers dan bij zijn armoedige kleren en respectabele vrouw en ouders die zich voortdurend ergeren aan zijn onvermogen om werk te vinden.

READ  Wat is het verschil tussen Nederland en Holland?

Het Van Gogh Village Museum heeft zijn deuren geopend in Neunen en brengt deze jaren van onrust en creatie tot leven door middel van historische objecten en reproducties. Om de originele werken te zien moet je naar ‘s-Hertogenbosch, waar het Museum van Noord-Brabant twaalf tekeningen en schilderijen van de kunstenaar huisvest. Met landschappen en hutten in aardetinten staart een levendig portret van een boerin met witte hoofdtooi ons intens aan. Van Gogh had de kleuren van de Provence nog niet ontdekt, maar de kracht van zijn menselijkheid explodeerde al.

————-

Belangrijkste stappen

in Zundert, Zijn geboorteplaats, de artist-in-residence elke maand, is de tempel en begraafplaats waar Vincents vader werkte.

in Eton-Lour, De protestantse kerk brengt met zijn glas-in-loodramen een eerbetoon aan de schilder.

in Obweton, Een prachtige watermolen geschilderd door Van Gogh.

Nieuwen Het museum van het Van Gogh-dorp, een prachtig protestants kerkje en een buitenpad langs door Van Gogh geschilderde plekken.

in ‘s-Hertogenbosch, Hoofd (“Het”) Museum van Noord-Prabant.