Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland nam de diplomaat ontslag na een tumultueuze verdrijving uit Afghanistan

De parlementsleden namen een resolutie aan waarin de regering werd bekritiseerd omdat ze er niet in was geslaagd een aantal Afghanen uit te zetten en niet had geanticipeerd op tekenen dat de Taliban snel de macht zouden grijpen.

Na het Verenigd Koninkrijk verloor Nederland een bewindspersoon door de crisisbeheersing in Afghanistan. Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Gog kondigde donderdagavond zijn ontslag aan nadat parlementsleden formeel kritiek hadden geuit op zijn aanpak van de uitzetting uit Afghanistan. Parlementsleden hebben een resolutie aangenomen waarin kritiek wordt geuit op de regering omdat ze er niet in is geslaagd een aantal Afghanen uit te zetten en niet heeft geanticipeerd op tekenen van een snelle Taliban-overname.

“De kamer vindt dat de overheid onverantwoord heeft gehandeld. […] Als minister die de eindverantwoordelijkheid op zich neemt, kan ik de consequenties van dit arrest alleen maar aanvaarden.Dat maakte de minister toen bekend in een verklaring aan de Tweede Kamer. En voeg toe: “Naar mijn mening, democratie en de traditie van onze regering, zou een minister moeten aftreden als zijn beleid wordt veroordeeld. Ik leg daarom aan Zijne Majesteit (Koning Willem-Alexander) het ontslag van mijn Minister van Buitenlandse Zaken voor.

Serie vertrek

Bij toeval nam Gock ontslag, de dag nadat zijn voormalige Britse gezant Dominic Robb om dezelfde redenen was ontslagen. Ten tijde van de ziekenhuisopname van Boris Johnson werd de opvolger van Boris Johnson, het hoofd van de Britse regering, bekritiseerd omdat hij niet actief was in het aan de macht brengen van de Taliban. Vooral Rob verdiende het niet om zijn vakantie op Kreta op te schudden sinds de val van Kabul in augustus. Later beschuldigde hij het Britse leger van een aantal fouten die tijdens zijn vertrek waren gemaakt. Het besluit is genomen op 15 september tijdens de herstructurering,,Door “Pojo” werd Rob op het ministerie van Justitie geduwd.

READ  Nederland: King's Golden Coach hernieuwt debat over racisme

Sigrid Gock, van zijn kant, maakte duidelijk dat hij zou doorgaan als leider van de centrumlinkse D66-partij tijdens gesprekken met premier Mark Rudd nadat hij tweede was geëindigd in termen van zetels bij de verkiezingen van maart. Het is nu genoeg om zijn agenda als voormalig minister in beslag te nemen.