Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland leggen dassen treinen lam

In Nederland leggen dassen treinen lam

Door zich onder de sporen te graven, bedreigt dit beschermde zoogdier de veiligheid van het treinverkeer en dwingt het de sporen te sluiten voor werk.

Door Thierry Vigoreaux

Vanaf 13 maart 2023 rijden er geen treinen tussen Leeuwarden en Stavoren in Nederland vanwege de aanwezigheid van dassen en dassenschade.
© Schokkende Reactie/ANB via AFP

Premie Audioweergave alleen voor abonnees


Ik benStakende demonstranten houden soms treinen op het Franse net tegen. In Nederland zijn dassen verantwoordelijk voor het stilleggen van sommige lijnen, zoals vorige week tussen ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch) en Boxtel in het zuiden van het land. Begin maart werd het verkeer tussen Workum en Stavoren stilgelegd bij het Noord-Hollandse Molkverum, zelfs na een operatie van dassen.

Ze slaan op de ballast, steenslag die de spoorlijn ondersteunt, en graven galerijen uit die instorten en ontsporen. “De veiligheid van het spoorvervoer is niet meer te garanderen”, legt ProRail uit, de Nederlandse netbeheerder, die meerdere pagina’s van zijn website wijdt aan de dassenproblematiek, zowel voor de veiligheid als voor het milieu.

Deze kleine beesten – tot 70 cm lang en 12 kg – zijn het meest herkenbaar aan de twee lange zwarte strepen die ze aan weerszijden van hun witte snuit dragen. Dankzij kaken met 34 tanden zijn dassen opmerkelijke gravers. Hun holen en galerijen beslaan “bijna een hectare land aan de oppervlakte”. ProRail constateert dat in sommige van deze tunnels “grondverzetvolumes” soms “zo’n 40 ton grond verplaatsen”.

READ  In Nederland legt de nieuwe regering van Mark Root nadruk op gemeenschap

Knaagdieren zijn dol op elektriciteitskabels

Omdat het een beschermd dier is in Nederland, moeten spoorwegexploitanten toestemming krijgen voordat ze het dier verplaatsen of zijn natuurlijke habitat verstoren voor reparaties. Als er een dag lang wegwerkers nodig zijn met schoppen en mechanisch materiaal, is een administratieve vertraging van een week niet te vermijden vooraleer groen licht wordt gegeven om de gangen af ​​te sluiten en het treinverkeer weer op gang te brengen.

Lees verderAanrijding TGV-TER bij Pau: ongeval veroorzaakt door ratten? Ook het SNCF-netwerk ondervindt dit soort moeilijkheden, niet vanwege dassen, maar omdat ratten en andere knaagdieren dol zijn op de elektriciteitskabels. Zo worden de schakel- en seinhuizen bedreigd.

In 2014 raakten 40 mensen gewond bij een aanrijding tussen een TER en een TGV nabij Pau. Een sein dat op groen sprong na een miscommunicatie zorgde ervoor dat een TER naar voren schoot en tegen de achterkant van een TGV botste.


De redactie van Le Point adviseert u