Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland komt een nieuwe anti-immigratieregering

In Nederland komt een nieuwe anti-immigratieregering

Nederland heeft de meest rechtse regering uit zijn geschiedenis. Bijna zes maanden na de schokkende overwinning van de extreemrechtse Partij voor de Vrijheid bij de parlementsverkiezingen maakte leider Geert Wilders bekend dat er woensdagavond een regeringsakkoord was bereikt dat donderdagochtend werd afgerond.

De onderhandelingen waren lang en moeizaam tussen de vier rechtse Nederlandse partijen waaruit de nieuwe coalitie bestaat: de Partij voor de Vrijheid (extreemrechts) onder leiding van Wilders, en de VVD (centrumrechts) onder leiding van aftredend premier Mark Rutte, die vertrok de politiek om zich kandidaat te stellen voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO en de Raad van Ministers (centristische) en de pro-boeren-BBB-partij.

Heterogene coalitie

Een heterogene coalitie leidde tot minimale overeenstemming. “Over het algemeen zijn intergouvernementele overeenkomsten meer dan honderd pagina’s lang en beschrijven ze in detail het beleid dat voor de komende vier jaar gepland staat”, zegt Sam van der Stack, directeur van het Europa-programma bij de internationale denktank Idea International. Maar deze 26 pagina’s tellende tekst is eerder een basislijst van basisprincipes waarover de vier partijen overeenstemming hebben bereikt. »

Het eerste principe, dat de Partij voor de Vrijheid, die voor het eerst deel uitmaakt van de regering, zijn stempel wil drukken: het beperken van de immigratie. In de overeenkomst staat: “Er zullen concrete stappen worden gezet om te komen tot de strengste asielregels die ooit zijn aangenomen, en tot het breedste pakket maatregelen dat ooit is genomen om migratie onder controle te houden.”

“We zullen proberen een zogenaamde opt-out te bewerkstelligen [dérogation aux règles européennes, NDLR] “Wij willen asiel, net als de Denen”, zei Geert Wilders tegen AFP, zich realiserend dat “het jaren kan duren.”

READ  Honderden westerse elektronische componenten gevonden in Russische wapens

Laat de stikstof achterwege

Op economisch vlak kwam de coalitie overeen om een ​​belasting van 15% op de terugkoop van aandelen, die volgend jaar van kracht zou worden, af te schaffen. De nieuwe regering is ook van plan om niet twee, maar vier extra kerncentrales te bouwen.

Wat betreft de gevoelige kwestie van de stikstofuitstoot, die tot opstand onder de boeren leidde, kreeg de landelijke BBB een terugdraaiing van de maatregelen van de vorige regering. Het doel was om de stikstofvervuiling terug te dringen, vooral door een aanzienlijke vermindering van het aantal bedrijven.

Wat betreft het buitenlands beleid kunnen de Oekraïners zich opgelucht voelen: de tekst garandeert hen “politieke, militaire, financiële en morele” steun vanuit Den Haag, ondanks de bedenkingen van Geert Wilders hierover. De nieuwe coalitie verzet zich eveneens tegen de uitbreiding van de EU en is van plan de Nederlandse bijdrage aan de Europese begroting met 1,6 miljard euro te verlagen. Tenslotte voorziet het akkoord in de mogelijkheid om de Nederlandse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Ronald Plasterk stelde zich kandidaat voor het premierschap

Het akkoord roept veel vragen op, benadrukt Sam van der Stack. “Hoe zullen sommige maatregelen gefinancierd worden? Zal deze coalitie een coherent beleid voeren? Hoe lang blijft dat zo? Hoe zou de Europese Unie reageren als Nederland de grenzen zou sluiten voor migranten en zijn doel om de stikstofvervuiling terug te dringen zou opgeven? »

Een andere onbekende bleef deze donderdag: wie zal het belangrijkste gezicht van deze nieuwe regering zijn? Geert Wilders gaf afgelopen maart de functie van premier op om de onderhandelingen vooruit te helpen. Volgens Nederlandse media zou het Ronald Blasterk kunnen zijn. De 67-jarige microbioloog bekleedde van 2007 tot 2010 de functie van minister van Onderwijs en van 2012 tot 2017 van Binnenlandse Zaken. Vanuit de linkse PvdA heeft hij de afgelopen jaren standpunten verwoord die steeds dichter bij die van Geert Wilders liggen. .

READ  Japan schort het gebruik van 1,63 miljoen doses Moderna-vaccin op nadat "vreemde lichamen" in flesjes werden gevonden