Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Armenië en Azerbeidzjan zijn het eens geworden over een deel van de afbakening van hun gemeenschappelijke grens

Armenië en Azerbeidzjan zijn het eens geworden over een deel van de afbakening van hun gemeenschappelijke grens

Armenië en Azerbeidzjan maakten op donderdag 16 mei bekend dat zij hadden ingestemd met een deel van de afbakening van hun gemeenschappelijke grens, die al tientallen jaren het onderwerp is van intense spanningen. Deze twee Kaukasische landen kwamen in twee oorlogen met elkaar in botsing om de controle over de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach, en vervolgens lanceerde Baku in september 2023 een aanval, waardoor het de controle over deze regio kon herwinnen en de Armeense separatisten kon verdrijven die deze regio dertig jaar lang hadden bestuurd. .

Eind maart stemde de Armeense premier Nikol Pashinyan, op zoek naar een vredesakkoord, ermee in om grensdorpen terug te geven die Armenië in de jaren negentig bezette en sindsdien verlaten zijn. Dit besluit maakte de inwoners van aangrenzende regio’s boos, die vrezen dat dit grensafbakeningsproces tot hun isolement zal leiden en dat sommige huizen onder Azerbeidzjaanse controle zullen komen te staan.

Dit leidde tot een protestbeweging in heel Armenië onder leiding van aartsbisschop Bagrat Galestanyan, die het aftreden van de heer Pashinyan eiste. In twee afzonderlijke verklaringen zeiden de ministeries van Buitenlandse Zaken van de twee landen donderdag dat zij tot deze conclusie waren gekomen “Wijzig coördinaten” In een deel van de omstreden grens, gebaseerd op kaarten uit het Sovjettijdperk.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In Armenië is er een mars om te protesteren tegen territoriale concessies aan Azerbeidzjan

Kwestie van wegen die naar Georgië leiden

Volgens dit plan zouden vier grensdorpen, die momenteel in handen zijn van Armenië, onder de controle van Azerbeidzjan moeten staan. De heer Pashinyan, de supporter, verwelkomde de overeenkomst met Azerbeidzjan “Een uiterst belangrijke mijlpaal voor het versterken van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Armenië”. “Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid [de l’Union soviétique en 1991]Onze republiek heeft officieel grenzen gedefinieerdHij feliciteerde zichzelf. Dit brengt onze veiligheid en stabiliteit naar een hoger niveau. »

De landen die Armenië heeft teruggegeven zijn van strategisch belang voor het geheel door land omgeven land, omdat het delen van een belangrijke route naar buurland Georgië controleert. Pashinyan zei donderdag dat Armenië de komende maanden nieuwe wegen in de regio zal aanleggen en dat grenswachten van de twee landen langs de hertekende grens zullen worden ingezet. “In de komende tien dagen”.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Azerbeidzjan profileert zich als een regionale macht

READ  Het uitroepen van de noodtoestand na de vierde vulkaanuitbarsting

De wereld met Agence France-Presse

Hergebruik deze inhoud