Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland is het eindeloze debat over het recht om waardig te sterven – bevrijding

In Nederland is het eindeloze debat over het recht om waardig te sterven – bevrijding

ticket

Artikel gereserveerd voor abonnees

“Europese focus”geval

Het libertaire land was twintig jaar geleden het eerste land dat euthanasie legaliseerde en debatteert nu over de uitbreiding ervan, zegt journalist Imane Rachidi.

Euthanasie, of het recht om waardig te sterven, is een controversieel onderwerp in Nederland, dat tot voor kort een links georiënteerd land was. De Nederlandse aanpak in dit opzicht is voorstander van individuele vrijheid. Het land was in 2002 het eerste land dat euthanasie legaliseerde, en de wetgeving op dit gebied is een van de meest vooruitstrevende ter wereld.

Euthanasie is toegestaan ​​onder strikte voorwaarden: het lijden van de patiënt moet ondraaglijk zijn, zonder kans op verbetering, het verzoek moet vrijwillig zijn, zorgvuldig overwogen en geverifieerd door minimaal twee artsen, zodat er volgens protocol een grondige analyse moet worden uitgevoerd. Dezelfde criteria zijn van toepassing op patiënten met dementie of psychiatrische stoornissen, zoals klinische depressie of persoonlijkheidsstoornissen, die zeldzaam zijn en strikt gecontroleerd worden.

Maar het object is niet gesloten. Er is een voortdurend maatschappelijk en politiek debat gaande om het recht op euthanasie uit te breiden tot ouderen die het leven beu zijn, zelfs als ze niet ernstig ziek zijn. Het was een revolutionair idee, zelfs voor Nederland.

Critici vrezen dat ouderen die zich een last voelen voor hun dierbaren of voor de samenleving, tot euthanasie zullen overgaan. vader

READ  Coronavirus: Nieuwe ronde gezondheidsschroeven in Catalonië, Italië, Nederland, Europa