Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland gemengde ontvangst voor Mark Rudds meertalige verontschuldiging voor slavernij

‘Mijn excuses namens de Nederlandse regering’ titel NRC, Premier Mark Rutte heeft maandag 19 december officieel excuses aangeboden voor het slavernijverleden van het land.

De Amsterdamse krant heeft besloten de hele voorpagina te wijden aan een deel van de verontschuldiging, samen met hun vertalingen in de officiële en lokale talen van de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname, het voormalige Nederlands Guyana. Het is onafhankelijk sinds 1975. Behalve in het Nederlands heeft de premier zijn excuses ook daadwerkelijk in het Engels (de officiële taal van het Nederlandse deel van het eiland Saint-Martin) maar vooral in het Papiamento (de taal die op de eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire wordt gesproken) evenals Sranan (gesproken in Suriname).

“Vandaag verontschuldig ik me”, “Ave Mi Da Pt Disculpa”, “Tide Mi Vani Talki verontschuldig me”

“De Nederlandse staat en zijn vertegenwoordigers hebben eeuwenlang slavernij afgedwongen, gekoesterd, in stand gehouden en ervan geprofiteerd. Eeuwenlang zijn mensen in naam van de Nederlandse staat tot koopwaar gemaakt. Eeuwenlang onder staatsmacht , de menselijke waardigheid is op schandelijke wijze met de voeten getreden.De zegevierende Nederlandse staten [l’abolition de l’esclavage en] 1863 Weinigen beseffen of erkennen dat dit verleden nog steeds negatieve gevolgen heeft. Daarom bied ik namens de Nederlandse regering mijn excuses aan.” aldus Mark Rutte.

“Na deze amnestie staat de regering voor een nog grotere uitdaging. Geef er commentaar op NRC. Minister-president Rutte maakte in zijn toespraak duidelijk dat amnestie geen eindpunt is, maar slechts een etappe. De volgende zou moeten gebeuren zoals gepland op de 1eR Juli 2023, tijdens Getty Kodi [du sranan, qui signifie ‘chaînes brisées’, une fête célébrant chaque année l’abolition de l’esclavage].”

READ  In Nederland is een vrachtwagen op mensen ingereden, zes doden en zeven gewonden

“Een verontschuldiging voor de verontschuldiging van Root”

De verontschuldiging van Mark Rutte vanuit het centrum van het Nationaal Archief in Den Haag wekte veel hoop bij de aanwezigen, aldus de krant. “De hoop dat Nederland serieuze inspanningen zal leveren voor herstelbetalingen maar dat het hele koninkrijk zal strijden tegen discriminatie”, gaat door NRC. Ze hopen dat de koning ook zijn excuses aanbiedt.

De NRC Mark Rutte herinnert er ook aan dat verenigingen van afstammelingen van tot slavernij gereduceerde mensen deze gratie beoordelen. “moeten” en de Nederlandse regering ervan beschuldigen haar kalender op te leggen aan de Caribische eilanden van het koninkrijk en Suriname. Een extreemrechts parlementslid presenteerde zich op Twitter. De krant wijst er ook op dat een deel van het Nederlandse parlement nog steeds tegen deze gratie is, net als Geert Wilders. “Een verontschuldiging voor de verontschuldiging van Root”.